Henter feature

Turen

Tabet

Ny Identitet

Håbet

225.000 flygtninge har alene i år krydset Middelhavet for at komme til Europa

En af dem er Mazen Farouk

Dette er hans historie

Alene i juli ankom 50.000 flygtninge og migranter til Grækenland – mange til turistøen Lesbos’ stenede strande.

En farefuld færd i overfyldte og usikre gummibåde med påhængsmotor, der i ly af natten fragter de desperate skæbner tættere på håbet om en bedre fremtid.

En af dem er 35-årige Mazen, der er flygtet fra Syrien. Hans drøm er at finde fred i Europa og at blive genforenet med sin forlovede.

AFSNIT #1 - TUREN

For at komme ind i Europa har Mazen været nødt til at lægge sit liv i hænderne på dybt kriminelle menneskesmuglere i Tyrkiet.

Siden han for tre år siden forlod sit hjemland af frygt for sit liv, har han opholdt sig i Egypten og senest et år i Istanbul i Tyrkiet.

Et liv, der står i skærende kontrast til det trygge middelklasseliv i Syrien før borgerkrigen, hvor han arbejdede som fysioterapeut, tjente masser af penge og kørte rundt i en dyr bil. I Istanbul levede han på samfundets bund.

- Vi boede 13 syrere i et hjem med to værelser. Jeg havde ikke særlig mange penge, så jeg havde kun råd til en seng til 150 dollar om måneden, som jeg kunne arbejde for at skaffe penge til, fortæller Mazen.

I Istanbul kom han i kontakt med menneskesmuglerne, som var hans eneste mulighed for at komme videre. Jeg havde aldrig troet, at jeg nogensinde skulle have med den type mennesker at gøre. Men jeg var nødt til det, fortæller Mazen.

- En af mine venner gav mig nummeret til en fyr, der har med disse ture at gøre. Jeg ringer til ham, og han siger til mig: Du skal rejse til Izmir, fortæller Mazen, som sammen med sin vens 16-årige nevø, som han havde lovet at tage sig af, rejste til Izmir og afventede smuglernes instrukser.

I Izmir ringede han til nummeret igen. Stemmen i den anden ende bad ham stille sig foran en moské i byen. Her kom smugleren og samlede dem op og tog dem med til en lille butik i en sidegade.

Mazen blev opkrævet de 1.100 dollar plus 50 dollar til en mellemmand, som skulle sørge for, at pengene nåede frem til de rette personer.

- Jeg gav ham pengene og tog tilbage til hotellet. Det var klokken seks om aftenen. Han ringede til mig igen ved midnat. Han sagde: Du skal være klar inden for fem minutter. Vi pakkede vores ting i taskerne og tog hen til det samme sted, hvor vi havde mødtes tidligere, fortæller Mazen.

De blev ført til et hus med en sort dør, hvor andre flygtninge opholdt sig. Efter 10 minutter blev de hentet i en åben truck, hvor 50 personer - mænd, kvinder, børn og ældre - blev stuvet sammen og kørt i fire timer til en gård et ukendt sted i mørket.

- Da vi nåede frem, sagde de: I skal vente her. Vi ventede i et døgn. En mand gav os et stykke brød og to tomater. Vi havde to flasker vand til 50 mennesker, siger Mazen.

Kilde: Polfoto

Da de omsider blev ført ned til båden, var der ingen vej tilbage, selv om de nærmest ikke kunne være i den skrøbelige gummibåd og flere forsøgte at springe fra.

- Nogle af os ville løbe væk, de var bange. Der blev trukket en pistol og sagt: Hvis I ikke springer ned i båden, skyder vi jer.

For Mazen og de øvrige flygtninge fra Syrien, var det ikke en mulighed at springe ud af båden og vende om.

Kilde: Polfoto

For efter fire år med borgerkrig, er Syrien nu ikke længere den smukke, pulserende perle, der som en magnet for turister fra hele verden, lærte Mazen engelsk og skabte billeder i hans hoved om livet i Europa.

Nu er hans karakteristik af hjemlandet kort og nedtrykkende:
"Det er et helvede"

Kilde: Polfoto

240.000 dræbte

Kilde: The Syrian Observatory for Human Rights

Heraf 12.000 børn

Kilde: The Syrian Observatory for Human Rights

12 millioner i nød

Heraf 5,5 millioner børn
7,6 millioner er internt fordrevet
4 millioner er flygtet ud af landet

Kilde: UNHCR

AFSNIT #2 TABET

Som et nyt nulpunkt i Mazens liv, har han fæstnet sin lid til de nye ansigter, han møder i Europa – i første omgang i Grækenland.

Og hans liv er reduceret til et absolut minimum. Fra et lykkeligt liv i den syriske middelklasse, er han nu på samfundets bund. Og flere ser ham, som han selv udtrykker det, ‘som en, der kommer direkte fra junglen’.

Et hårdt slag for Mazen, der har svært ved at genkende sig selv i folks øjne.

- Jeg vil ikke have penge, jeg vil bare være i sikkerhed. Jeg vil komme til et sted, hvor jeg kan arbejde og kan leve i fred.

Mazens liv i Syrien

Eget hus i Damaskus
Bil, en BMW320i
Fast arbejde som fysioterapeut
Tre søstre, en bror, far og mor, venner

Mazens liv i dag

En lille rygsæk med tøj
Sin vens nevø
Billeder

Privatfotos

“Den lille taske, det er resultatet af mine 35 år. Det er alt, hvad jeg har i hele mit liv lige nu.”

Mazen Farouk

AFSNIT #3 NY IDENTITET

Som et spirende håb lysner den alvorstunge mands stemmen, når snakken falder på hans forlovede, Nana, som han forelskede sig i som barn, og som han siden fandt sammen med i Syrien.

- Vi voksede op sammen. Hun boede på min gade, og jeg kan huske, hvordan jeg altid plejede at købe slik og små gaver til hende, når jeg besøgte dem.

Mazen Farouk

- Jeg blev vanvittigt forelsket i hende, fortæller Mazen, som sidst så Nana for et år siden i Tyrkiet, hvor deres veje mod Europa krydsede hinanden.

AFSNIT #4 HÅBET

Film produceret af: Kristoffer Juel & Christian Als
Post-production: Pegasus Production
Redaktion: Jeppe Findalen & Pernille Holbøll
Udvikling: Mikkel B. Jensen & Jonas Justesen