Af - 11/12-15 16:34

Derfor er far ikke så ofte i køkkenet til hverdagDerfor er far ikke så ofte i køkkenet til hverdag

Mor står oftest for aftensmaden til hverdag, og serverer helst stegt kylling. Når far endelig er i køkkenet, går han ikke nær så meget op i sundhed. Det viser en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik dig gennem de fem retter, som henholdsvis mor og far laver mest i hverdagen.

'Så er maden færdig, kom og sæt jer til bordet'.

I de fleste tilfælde er det oftest moren i familien, der råber dette. En undersøgelse, som Epinion har lavet for Karolines Køkken, viser nemlig, at det typisk er moren, der laver hverdagsmaden i danske hjem.

'Jeg står altid eller for det meste for aftensmaden' svarer 69 procent af mødrene, mens tilsvarende kun gælder for 45 procent af fædrene.

Ifølge Caroline Nyvang, der forsker i danskernes madkultur ved Det Kongelige Bibliotek, skyldes det, at far for det meste kun indtager køkkenet i forbindelse med fritid, fest og sjov.

- Manden kan godt lide at stå med et glas rødvin i hånden, mens han har gang i simreprojekter, der tager længere tid. Mænd laver mest mad, når det bliver et kreativt projekt, som der ikke rigtig er tid til i hverdagen, siger Caroline Nyvang.

LÆS OGSÅ: Med denne maskine kan du sige farvel til al madlavning og opvask

Hun bliver bakket op af Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og offentlig mad ved Aalborg Universitet. Han fortæller desuden, at han har lavet undersøgelser, der viser, at drenge i 7. klasse ikke interesserer sig nær så meget for hjemkundskab som pigerne på samme klassetrin.

LÆS OGSÅ: 8 lette råd til hvordan du mindsker kræftfremkaldende stof i din mad

Når fædrene så går i køkkenet, skiller deres mad sig ud fra mødrenes ved at være mere usund. Kun 21 procent af fædrene går op i, at der er mange grøntsager i maden, mens tilsvarende gælder for 38 procent af mødrene.

Burger og pizza er desuden blandt top fem over de retter, som far laver, mens mindre usund mad er på mødrenes top fem.

LÆS OGSÅ: Unge gider ikke være bager, slagter eller tjener

Det har altid været kvinden, der fik tildelt ansvaret for at holde familien sund. Det er ikke en rolle, vi har gjort op med. Far tæller ikke kalorier. Hans mad er mere præget af, at det er en oplevelse, der knyttes til livsnydelse. Hans mad skal ikke belastes af sundhedskalkulering.
Det siger Caroline Nyvang.

Hun undrer sig dog over, at nationalretten 'stegt flæsk' ikke er at finde på forældrenes top fem.

Klik dig gennem mødrenes og fædrenes top fem i billedegalleriet øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Rotter holder restaurant lukket på tredje uge

LÆS OGSÅ: Sur smiley: Meyers Deli solgte varme kølevarer

LÆS OGSÅ: Vanvittigt! 4.000 kroner for at leje en seng i fremmeds køkken

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress