Af - 13/03-15 08:15

Stol ikke altid blindt på supermarkedernes frosne pommes fritesStol ikke altid blindt på supermarkedernes frosne pommes frites

De danske supermarkeder frygter også giftig akrylamid i deres præfabrikerede pommes frites, som de holder skarpt øje med. Men når det gælder fritter og din sundhed, er du din egen bedste ven

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Selv om eksperterne er enige om, at pommes frites og andre frost-kartofler højest må tilberedes ved 175 grader for at akrylamidstofferne ikke skal gå amok, så viser en stikprøve af frosne fritter i poser udført af Metroxpress i en række supermarkeder, at disse alligevel næsten altid på emballagerne anbefaler forbrugerne fra 200 grader og op.

- Det stemmer ikke overens med, hvad de europæiske fødevaremyndigheder anbefaler, og det forekommer mærkeligt, når vi nu ved, at risikoen stiger stærkt efter 175 grader, kritiserer senioforsker, Kit Granby.

I Dansk Supermarked oplyser man da også overfor metroxpress, at man nu er i fuld gang med at fjerne posernes høje anbefalinger til friturestegning af fritterne, og at anbefalinger til ovn er under overvejelse, men at der fortsat kan være varer med de høje temperaturer tilbage i frostdisken.

LÆS OGSÅ: TV: Er McDonald's pomfritter lavet af kartofler? Se svaret her

I Coop afviser kvalitetschef, Karin Freudt, kritikken. Ikke fordi man ikke tager akrylamid meget, meget alvorligt.

- Vores leverandører bruger særlige kartofler, gødning, temperaturer under lagring, olie og temperaturer under forstegningen, som betyder, at vores test viser et meget lavt indhold af akrylamid selv ved sluttilberedning under de højere temperaturer på 225 grader.

I Fødevarestyrelsen påpeger kontorchef for Kemi og Fødevarer, Henrik Nielsen, EFSA's vejledninger om maksimalt 175 grader.

I Fødevarestyrelsen påpeger kontorchef for Kemi og Fødevarer, Henrik Nielsen, EFSA's vejledninger om maksimalt 175 grader.

LÆS OGSÅ: Her er 50-sekunders-tricket til rene kartofler

- Det er også vores råd, men vi ser på det fra sag til sag, da der er andre forhold end opvarmning, der kan være afgørende for dannelsen af akrylamid . Vi har en løbende dialog om det med forhandlerne, siger Henrik Nielsen, der opfordrer forbrugere til selv at holde øje med pommes fritternes farve.

LÆS OGSÅ: Her er 50-sekunders-tricket til rene kartofler

LÆS OGSÅ: Eksperter slår alarm: Denne farve pomfritter skal du holde dig fra


LÆS OGSÅ: Forsker slår alarm: De mørke pomfritterkan give dig kræft

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress