Af - 05/05-16 14:36; Opdateret: 05/05-16 14:50

Professor forklarer: Derfor smelter denne slags is førstProfessor forklarer: Derfor smelter denne slags is først

Hvis du aldrig kan nå at spise op, før den smelter, bør du gå efter denne slags is.

storybild

(Billede: Scanpix)

Det er Kristi himmelfartsdag, solen skinner, og du får lyst til at købe en is.

Er du i tvivl om, hvilken en du skal vælge? Hvilken en der holder længst tid i solen?

LÆS OGSÅ: Her kan du holde børnefødselsdag i IKEA

Metroxpress testede et bredt udvalg og giver dig her svaret:

LÆS OGSÅ: Wow! Britney Spears imponerer i badedragt med dyb udskæring

Som du kan se i videoen, var det sodavandsisen 'Filur', der smeltede hurtigst.

Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi på Københavns universitet, forklarer hvorfor sodavandsis smelter hurtigere i solen end en flødeis.

- Der er flere faktorer, der spiller ind. Det jeg tror, der betyder mest, er varmekapaciteten - altså hvor meget varme der skal til for at hæve materialets temperatur med én grad.

- Flødeisen indeholder en del fedt i modsætning til sodavandsisen, som jo stort set består af vand og sukker. Varmekapaciteten i flødeis er altså større, så der skal bruges mere energi på at hæve temperaturen én grad.

LÆS OGSÅ: Claire Danes er Askepot på den røde løber: Se kjolens forvandling i mørke

- En anden faktor er hvor godt lyset - altså solens varme - absorberes. Hvis isen er hvid, som for eksempel en flødeis, vil lyset reflekteres tilbage imod solen. Så absorberes det ikke, og dermed overføres der ikke nogen energi. Hvis isen derimod er farvet som en sodavandsis, så kan lyset nemmere trænge igennem.

Chokoladeovertræks-faktoren:

- Chokolade kan virke som en isolator, men eftersom chokoladen er mørk, vil lyset have nemmere ved at absorbere. Så en flødeis med chokoladeovertræk vil smelte hurtigere end en flødeis uden.


Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress