Af - 21/04-16 18:08

Derfor spiser vi hveder før Store BededagDerfor spiser vi hveder før Store Bededag

Danskerne har spist varme hveder i forbindelse med Store Bededag i flere århundreder.

Bildstrecke im Grossformat »

For mange danskere hører varme hveder sammen med Store Bededag, og det er en tradition, der går mange århundreder tilbage, fortæller madhistoriker Dorthe Chakravarty.

Traditionen med de varme hveder startede i 1600-tallet, hvor især de fine fik bagt lækre hvedeknopper på forhånd, så de havde noget at spise på selve Store Bededag. Her måtte ingen – heller ikke bagerne – nemlig arbejde af religiøse årsager.

LÆS OGSÅ: Ernæringsekspert: Dette tidspunkt bør du spise dine hveder i aften

- Traditionen stammer oprindeligt helt tilbage fra 1600-tallet, hvor man fik indført forskellige faste- og bededage. På bededagene måtte man gerne spise, men ikke arbejde, og derfor bagte bagerne hvedebollerne inden den store bededag. Så havde folk noget, de kunne spise, mens de bad, siger hun til metroxpress.

I dag spiser mange hvederne på aftenen op til Store Bededag, men sådan har det ikke altid været, fortæller Dorthe Chakravarty.

LÆS OGSÅ: TV: Udenlandske turister smager hveder for første gang

- De fleste spiser det aftenen inden, men det er faktisk noget, der har ændret sig gennem tiden. Det skyldes nok, at når lækkert, nybagt brød kommer ud af ovnen, får mange lyst til at spise det med det samme. Men grundtanken var, at man skulle gemme det, siger hun.

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress