Af Ritzau - 27/10-16 10:40

Professor vil satse på rene svinestalde i MRSA-kampenProfessor vil satse på rene svinestalde i MRSA-kampen

Hidtil har Danmark ikke været gearet til at bekæmpe MRSA-bakterier. Men der er håb, forsikrer en ekspert.

storybild

MRSA er en smitsom bakterie, der findes i to ud af tre svinebesætninger i Danmark. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

To ud af tre danske svinebesætninger er smittet med MRSA-bakterier.

Og det faktum udstiller, at myndighederne ikke magter at holde styr på de smitsomme og multiresistente bakterier.

MRSA er et problem, der er faldet ned mellem to stole - Fødevare- og Sundhedsstyrelsen og de tilhørende ministerier.

Det vurderer professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet. Han følger diskussionen om MRSA tæt.

- Man skulle have erkendt, at man havde et fælles problem, som startede i svinestaldene, og som endte som et problem for mennesker i sundhedsvæsenet, siger Hans Jørn Kolmos.

Fødevarestyrelsen, som overvåger svineproduktionerne, kan ikke alene håndtere MRSA-bakterierne, påpeger han.

MRSA er ikke en bakterie på linje med salmonella og listeria, der smitter gennem maden, og som Fødevarestyrelsens dyrlæger er dygtige til at håndtere, lyder det.

MRSA smitter også mellem mennesker, og det er en udfordring.

Aktuelt diskuteres det, hvorvidt forskeres anbefalinger til bekæmpelsen af MRSA er blevet overhørt af skiftende ministre.

Forskere fra DTU har anbefalet at sætte ind mod MRSA-bakterierne, men anbefalingerne har ikke ført til politisk handling.

- Det ligner ansvarsforflygtigelse, hvor alle skubber ansvaret over på hinanden, og ingen rigtig gør noget ved det, siger Hans Jørn Kolmos.

Selv om det snarere er reglen end undtagelsen, at danske svinebesætninger er smittet med multiresistente bakterier, opfordrer Hans Jørn Kolmos til ikke at opgive indsatsen mod dem.

- Mit råd er, at man skal koncentrere sig om at finde de avlsbesætninger, som ikke er smittet.

- Så skal man ud fra de smittefrie besætninger etablere en ren produktionslinje, så man får en MRSA-fri produktion fra grisen bliver født, og til kødet ligger i køledisken, siger han.

/ritzau

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress