Af Agnete Finnemann Scheel - 02/02-16 06:36

Alderstjek: Hvert 10. uledsagede flygtningebarn er voksenAlderstjek: Hvert 10. uledsagede flygtningebarn er voksen

10 procent af flygtningebørn, der kommer til Danmark, er faktisk voksne.

storybild

(Billede: Ehrbahn Jacob)

Sidste år søgte 2.068 uledsagede børn og unge asyl i Danmark. Men omkring 10 procent af dem var i virkeligheden over 18 år.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen.

Når myndighederne er i tvivl om alderen, bliver de unge asylansøgere sendt til en lægelig vurdering. Det skete 355 gange i 2015, og i 234 tilfælde vurderede lægerne, at asylansøgeren var over 18 år.

LÆS OGSÅ: Minister retter ind efter kritik om asylbørn

Venstres integration- og udlændingeordfører, Marcus Knuth, mener, at tallene viser, at der er behov for kontrol på området:

- Det viser jo, at vi ikke skal være naive, og at kontrol er vigtig i tvivlstilfælde. For det er jo forkert, hvis folk udgiver sig for at være i kategorien 'børn', hvis de ikke er det, siger han.

Alder har stor betydning, når man snakker asylpolitik – og det centrale tal i denne sammenhæng er 18.

Asylansøgere, som er over 18 år, ses nemlig af systemet som voksne og mister derved en række rettigheder, som mindreårige asylansøgere har.

LÆS OGSÅ: Næsten alle uledsagede flygtningebørn er drenge

De mindreårige uledsagede asylansøgere har blandt andet lettere ved at få familiesammenføring, og netop derfor er kontrol vigtigt, mener Marcus Knuth:

Man har jo særlige rettigheder, når man kommer i den kategori, og derfor understreger det, at vi ikke skal være naive.

Venstres Marcus Knuth vil dog ikke love, at der er flere alderstjek af asylbørn på vej:

- Jeg har tillid til, at vores myndigheder laver kontrol, når de er i tvivl. Men der er jo selvsagt mange eksempler, hvor der helt tydeligt er tale om børn, og så er der nogle, der mere falder i en grå kategori, siger ordføreren.

I Danmark foretages aldersvurderinger af asylansøgere af retsmedicinere på Retsmedicinsk Institut i København. Undersøgelsen bruges, når Udlændingestyrelsen føler sig usikker på en flygtnings alder.

Den består af tre trin: et røntgenbillede af hånd og tænder og en kropslig undersøgelse, hvor lægen ser på kønskirtlerne og omfanget af kropsbehåring.

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

AnnonceMere fra Metroxpress