Af - 26/03-15 11:25

Tilbered dine ris på denne simple måde og halver antallet af kalorierTilbered dine ris på denne simple måde og halver antallet af kalorier

Med en ny og enkel måde at tilberede på ris reducerer du indholdet af kalorier med 50 procent

storybild

(Billede: Polfoto)

Ris er fantastiske, fordi de kan spises til næsten alting - desværre hører det også til familien af hvide kulhydrater, som du sikkert har fået at vide, du skal holde igen med.

Det skyldes blandt andet, at der er mange kalorier i de små hvide korn - en portion kogte ris sætter dig omkring 200 kalorier tilbage - og kalorierne, der primært kommer fra stivelse, bliver hurtigt omdannet til sukker og derefter kropsfedt, så risene mætter ikke særligt længe.

LÆS OGSÅ: Stor undersøgelse: Derfor skal du spise grød hver dag

Men nu har forskere fundet en ny metode til at tilberede ris, der reducerer kalorieindholdet med 50 procent.

Det skriver The Washington Post.

- Det vi gjorde var, at vi kogte ris, som man plejer, men da vandet kogte, tilsatte vi kokosolie - omkring tre procent af vægten på den portion ris, du vil koge, inden vi tilsatte de rå ris. Når de var kogt færdige, blev de sat i køleskabet i 12 timer, og det er det, siger den studerende ved College of Chemical Sciences i Sri Lanka, Sudhair James, der har fundet frem til den nye metode sammen med sin lærer.

For at forstå hemmeligheden bag det simple trick, skal man vide lidt om fødevarekemi.

LÆS OGSÅ: En diæt fattig på kulhydrater er god for hjertet

Der er nemlig forskel på stivelse. Nogle typer af stivelse tager kort tid at fordøje, mens andre former for stivelse tager lang tid for kroppen at omsætte.

Nu viser mere og mere forskning, at det er muligt at ændre den måde, kroppen optager forskellige typer stivelse ved at tilberede maden anderledes.

LÆS OGSÅ: Spiser du også for meget? Disse madvarer gør dig afhængig

Når du putter lidt olie i vandet, inden du koger dine ris, interagerer olien med stivelsen i risene og ændrer dens opbygning, og når risene efterfølgende køles ned, bliver ændringen fastholdt. Også selvom du varmer risene op igen, når du serverer dem, beretter forskerne.

De vil nu også prøve at eksperimentere med andre former for olier for at se, om det giver samme resultat.

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress