Af - 13/11-16 15:33; Opdateret: 13/11-16 16:00

Nyt dansk øko-mærke bliver skrappere end det velkendte Ø-mærkeNyt dansk øko-mærke bliver skrappere end det velkendte Ø-mærke

Danske økologer lancerer snart deres eget øko-mærke, som strammer kravene til blandt andet klima.

storybild

Det velkendte Ø-mærke er 25 år gammelt og genkendes af 98 procent af alle voksne danskere. Den danske øko-succes skal nu følges op med nyt øko-mærke, som blandt vil stille klimakrav til produktionen. (Billede: Scanpix/arkiv)

Økologi handler ikke kun om fravær af pesticider og kunstgødning og strøelse til dyrene. Det mener Økologisk Landsforening, der i samarbejde med økologiske landmænd, forbrugere og virksomheder er gået sammen om et nyt øko-mærke, ’Dansk Økologi’, som vil stille markant skrappere krav til produkterne end det velkendte og 25 år gamle Ø-mærke.

LÆS OGSÅ: Nedskæring forsinker økologiske løsninger i landbruget

- Vi vil videre med økologi. Og vi mærker, at flere og flere forbrugere deler vores høje ambitioner for økologiens udvikling og ønsker, at øko-mærkning også garanterer en stærk klimaindsats, socialt ansvar, og at varerne kommer fra nærområdet, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Økologer begejstret over forsøg med mobil grisestald

- Vores elskede Ø-mærke har nået grænsen for, hvad EU vil tillade inden for udvikling af en statslig økologimærkning. Derfor lancerer vi økologer selv et supplerende mærke, som garanterer en bred klima- og bæredygtighedsindsats og samtidig sikrer dansk oprindelse.

Foto: Scanpix/arkiv

Det nye 'Dansk Økologi'-mærke vil blive udviklet i dialog med virksomheder, øko-landmænd og andre interessenter i løbet af de kommende seks måneder. Per Kølster understreger, at det nye mærke ikke skal erstatte, men supplere det velkendte Ø-mærke:

LÆS OGSÅ: Disse varer kan du billigt bytte til økologi

- Udviklingen af økologien ude på gårdene og i virksomhederne løber hurtigere end regelværket i Bruxelles. Vi vil fortsat arbejde ufortrødent for at udvikle og udbrede EU-økologi og Ø-mærket. Det er den naturlig veje ind til økologi for flere og flere konventionelle landmænd, og flere og flere forbrugere, siger han.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Økologiske fødevarer truer klimaet

I april i år skrev metroxpress, at en række økologiske fødevarer udleder mere CO2 end tilsvarende konventionelle fødevarre. For eksempel udleder et kilo økologiske fremstillet kyllingekød cirka 30 procent mere CO2 end konventionelt produceret kylling. Det skyldes primært, at det kræver mere landbrugsareal at producere økologisk end koventionelt dyrefoder.

LÆS OGSÅ: Vi handler i blinde: Derfor skal vi have klima-mærkede fødevarer

Økologiske væksthustomater produceret i Danmark udleder 15 gange så meget CO2 som italienske frilandstomater, inklusive transporten til til Danmark.


Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress