Af - 20/07-15 20:18

Se de 6 sjældne og store dyr som næsten er umulige at få øje på i det friSe de 6 sjældne og store dyr som næsten er umulige at få øje på i det fri

På trods af deres enorme størrelse er disse seks dyr stort set ikke til at få øje på ude i naturen. Deres evne til at gemme sig samt truslen for udslettelse er blandt årsagerne. Læs mere i galleriet.

Bildstrecke im Grossformat »
Med en samlet længe på mellem 13-20 meter – hvoraf kroppen alene måler fem meter - er kæmpeblæksprutten en af havets mest berygtede skabninger. Langt nede i det mørke dyb – 1.000 meter under havoverfladen - hersker det tiarmede rovdyr og lader sig kun sjældent observere. De første optagelser af kæmpeblæksprutten i dens naturlige habitat blev fanget i 2004, da et forskerhold ud for Japans kyst formåede at sende et kamerastyret undervandsfartøj ned i dybet og fange den store sprutte på kamera. Kæmpeblækspruttens mund er forsynet med et papegøjenæbslignende hornnæb, som den bruger til at flå sit bytte med. Derudover har blæksprutten øjne på størrelse med billygter eller små fodbolde. Igennem de sidste 150 år har man kun fundet 250 opskyllede eksemplarer eller rester efter eksemplarer. Med en længde på 1,5 meter er kæmpebæltedyret den største af sin art. Alligevel er den finurligt udseende gumler ekstremt god til at gemme sig, hvilket gør den næsten umulig at se i den vilde natur. Biologer har i kæmpebæltedyrets habitater – i Syd-, Mellem- samt i det sydlige Nordamerika - været nødt til at installere kameraer bare for at få et glimt af dyret. - Meget få mennesker har set et kæmpebæltedyr i det fri. I det område vi arbejder i, havde ejeren af ranchen, som er født og opvokset her, aldrig set et kæmpebæltedyr, før vi startede projektet, siger Arnaud Desbiez, leder af et bæltedyrsprojekt i Brasilien, til . I floderne øst for Andesbjergene lever kæmpeodderen, som er to gange så stor som det næststørste medlem af odderfamilien. Kæmpeodderen kan blive op til to meter lang og forsvare sig mod dens naturlige rovdyr som jaguar og kaiman (krokodilleart, red.). Kæmpeodderen lever i store flokke og er både omgængelig og nysgerrig, hvorfor den rent faktisk ikke er så svær at få øje på. Dog er den truet af jægere, som jager den på grund af dens tykke pels. Selvom handelen med skindet blev forbudt i 1975, jages kæmpeodderen stadig for skindets skyld. Samtidig er dyret i Amazonas truet af stigende menneskelig bosættelse inden for dets habitat. Fra ben til ben måler kæmpe jægeredderkop 30 centimeter. Som en standard middagstallerken. Og med dens frygtindgydende navn skal man ikke være meget bange for edderkopper, før krabaten her giver ubehagelige drømme om natten. Kæmpe jægeredderkoppens navn og størrelse til trods er den ikke farlig for mennesker. Godt nok er den giftig og kan med sine store giftkroge sagtens trænge igennem menneskehud, men heldigvis spiser edderkoppen normalt kun insekter og til tider mus og firben. Ifølge doktor Peter Jäger ved Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz, Tyskland, er en stigende efterspørgsel på den store edderkop som kæledyr med til at reducere bestanden. - I 2009 kunne min PhD-studerende og jeg konstatere, at der i lettilgængelig huler (i Laos, red.) ikke fandtes voksne (kæmpe jægeredderkopper, red.), siger Jäger. Han påpeger, at edderkopperne kun overlevede lidt mere end et år uden for deres vante og kontrollerede klima i deres huler, hvorfor deres kortlivede natur i sidste ende kan begrænse efterspørgslen på spindleren som kæledyr. Verdens største frø, goliatfrøen, kan blive 33 centimeter lang fra snude til gump og veje tre kilo eller mere. Frøen lever i Vestafrika og er som haletudse vegetar, men spiser som voksen mindre frøer, orme, græshopper, slanger og skildpadder. Dens grønne farve gør det let for den at gemme sig blandt de mosklædte sten, der ligger nær de hurtigløbende floder den bor ved. Goliatfrøens bestand er gennem de tre seneste generationer halveret, og den betragtes nu som en truet dyreart. Blandt ornitologer er der uenighed om, hvilken ugle, der rent faktisk er verdens største. Måske er det ikke den store fiskeugle, der er allerstørst, men med sin vægt på 4,6 kilo samt et vingefang på cirka to meter er den en af sværvægterne. Uglen blev første gang opdaget i 1883, og den bor i skove nær floder i Sibirien, det nordøstlige Kina, Nordkorea og det nordlige Japan. Hvis man er heldig kan man ane den prægtige fugl blandt trætoppene, men den er ved at være et sjældent syn, og uglen betragtes nu officielt som en truet art. Skovhugning, overfiskning og jagt er blandt fiskeugles største fjender.

I galleriet herover kan du læse om kæmpebæltedyret, og at det - på trods af en vægt på 50 kilo og 20 centimeter lange klør på hvert af sine fire ben - er ekstremt svært at få øje på ude i det fri. I hvert fald er det yderst sjældent, at folk får øje på det forhistoriske dyr af gumler-familien.

LÆS OGSÅ: Nuttede sommerdyr som pludselig bliver din fjende

Det samme gør sig gældende for en række andre dyr, som på trods af deres enorme størrelse, stort set aldrig bliver fanget af det menneskelige øje.

Se hvilke i galleriet herover.

LÆS OGSÅ: GALLERI: De her ni sjældne arter har du nok ikke set før

Mere fra Metroxpress

Hvad tænker du..?
Mere fra Metroxpress

Annonce



Mere fra Metroxpress