Af - 08/03-16 11:51

FEATURE: 28-årige Mariam solgte sig selv for en pose fiskFEATURE: 28-årige Mariam solgte sig selv for en pose fisk

Da Mariam var 28 år gammel, solgte hun sig selv for første gang. Ikke fordi hun havde lyst til det. Ikke fordi det handlede om penge. Hun var sulten. I Malawi er Mariam blot en ud af mange unge kvinder, der gang på gang er nødt til at have sex med fiskere for at kunne brødføde sig selv og sin familie. Metroxpress har mødt den i dag 32-årige kvinde, som her fortæller sin ærlige historie.

storybild

Mariam Ambali tog os med ned på stranden, hvor hun første gang solgte sin krop til en af landsbyens fiskere. (Billede: Yilmaz Polat)

Lugten af fisk er gennemtrængende på stranden i Nkhotakota-området i det afrikanske land Malawi. Her bliver friskfanget fisk tørret på stranden, hvilket efterlader hele området i en stank af rådden fisk.

Det var her Mariam Ambali for første gang, 28 år gammel, solgte sig selv til en fisker. Hun havde ingen penge og foruden sig selv at tænke på, var hun ansvarlig for tre små børn.

Jeg følte mig ydmyget, men jeg var nødt til det

Metroxpress møder den unge kvinde i den lille landsby Kampanje, der ligger ned til Malawisøen. Her er det ikke kun millioner af blodsugende myg, der kæmper om føden men også byens befolkning. Mariam er vokset op her, og har måtte tilpasse sig den barske virkelighed.

I mere end to år følte Mariam sig tvunget til at indlede et seksuelt forhold til lokale fiskere, når sulten trængte sig på. Uvidende om, hvilke sundhedsmæssige risici det kunne medføre, gjorde hun, hvad hun troede var nødvendigt for at overleve.

- Det skete tre gange, hvor jeg var sammen med forskellige fiskere, og derefter indledte jeg et forhold med en af dem for at få fisk, fortæller Mariam, der i dag er 32 år og alenemor.

Fiskere på Malawisøen. Foto: Yilmaz Polat

Lokale fiskere på stranden ved landsbyen Lozi, der ligger ned til Malawisøen. Foto: Yilmaz Polat

Fisk fra Malawisøen. Foto: Yilmaz Polat

Problemet med at skaffe mad på bordet skyldes blandt andet de lange perioder med tørke efterfulgt af perioder med voldssomme regnskyld, som er forværret i takt med klimaforandringerne.

Alligevel har befolkningen en evne til at tilpasse sig og overleve. De forsøger at få det ud af den virkelighed, de nu engang er sat i.

Men viljen til at overleve betyder, at Mariam langt fra er den eneste, der er tyet til alternative måder at skaffe mad på. Utallige unge kvinder sælger deres krop i bytte for fisk.


Forældre opfordrer ikke deres piger til at sælge sig selv til fiskere, men de stiller heller ikke spørgsmål, hvis deres pige går på stranden

Mariam Ambali drømmer om en dag at kunne dyrke sin egen jord. Foto: Yilmaz Polat

I flere år har hjælpeorganisationer ihærdigt forsøgt at få kvinder ud af prostitution i centralregionen ved Malawisøen. Men der er stadig kvinder, der sælger sig selv for fisk, da det er svært at komme til livs, fordi det har været forankret i kulturen i menneskealdre.

Min bedstemor, og hendes bedstemødre solgte sig selv for fisk, det har stået på i generationer

I dag er der gået et år siden, Mariam stoppede med at gå ned til fiskerne på stranden. I stedet bager hun brød med landsbyens andre kvinder.

Men klimaforandringer og hungersnød gør det svært at holde gang i forretningen, da alle ressourcer bliver brugt på at købe såsæd og gødning til markerne, og det øger risikoen for, at kvinderne falder tilbage i tidligere mønstre.

Alligevel kan håbet ikke tages ud af den malawianske kvinde.

- Jeg drømmer om at få lov til at tjene mine egne penge ved at dyrke mine egne afgrøder, så jeg kan forsørge mig selv og min familie.

Efter at have lært om konsekvenserne ved ubeskyttet sex og kvinders rettigheder, er Mariam Ambali stoppet med at sælge sig selv til lokale fiskere. Foto: Yilmaz Polat

'Fiskerpiger' bliver smittet med hiv

Den massive sexindustri i området langs Malawisøen, hvor pigerne sælger sig selv for fisk, er medvirkende til, at befolkningen er blandt de mest hiv-smittede i Malawi.

24,9 procent af kvindelige sexarbejdere er smittet med hiv, og landsgennemsittet er på ca. 10 procent.

Det har været et kæmpe problem med ’fiskerpigerne’ her i Nkhotakota-området, og vi har endnu ikke nedkæmpet problemet, da det er en stor ændring i kvindernes liv

Fortæller Clement Sendeza, der er leder af projektet SWAM (Society for Women and Aids) for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi.

Siden 2012 har Folkekirkens Nødhjælp hjulpet kvinder ud af prostitution i landsbyer som Kampanje, hvor Miriam Ambali bor.

- Et af de største problemer blandt befolkningen er, at de ikke kender til aids og konsekvenserne af usikker sex, siger projektlederen af SWAM i Malawi.

En stor del af nødhjælpsarbejdet går derfor med at informere både mænd og kvinder om hiv og aids samt om kvinders rettigheder.

En af kvinderne, der har fået hjælp, er Amina Mbeme fra landsbyen Sawawa. Hun har selv været en af de såkaldte ’fiskerpiger’.

Før SWAM kendte vi ikke til aids, og hvilke konsekvenser det medfører. Vi vidste ikke, at det var farligt for os

50-årige Amina Mbewe (i midten med et rødt bånd om hovedet) har tidligere solgt sig selv til fiskere. I dag bager hun brød med landsbyens andre kvinder. Foto. Yilmaz Polat

Der skal mere end en kvinde til at ælte dej i landsbyen Sawawa. Foto: Yilmaz Polat

Selvom problemet langt fra er løst, og kvinder fortsat sælger sig selv for fisk, er tonen så småt begyndt at ændre sig i landsbyen ned til Malawisøen.

- Vi vil ikke tigge og sælge vores kroppe, vi vil forsørge os selv, siger Amina Mbewe.

Men der er stadig en formidlingsopgave at løse, når det kommer til mænd, fortæller Mariam Ambali.

Mænd i landsbyen er ikke bange for hiv, de har den holdning, at hvis de bruger kondom, er de ikke ’rigtige’ mænd

Høj dødelighed

Sexindustrien og den høje forekomst af hiv/aids er en af årsagerne til den lave levealder i Malawi. Her er den forventede levetid 52 år, hvorimod den i Danmark er 79 år.

Den lave levealder betyder, at mange børn er forældreløse.

Landsbyens børn står i kø for at få brød, som vi har købt af landsbyens kvinder. Foto: Yilmaz Polat

Mrs. James Mwanaliu fra landsbyen Sawawa i Nkhotakota-området har for længst overskredet den gennemsnitlige levealder. Selv husker hun ikke længere, hvor gammel hun er, men fugerne i hendes ansigt er et bevis i sig selv.

I sneglefart bevæger Mrs. Mwanaliu sig rundt på den støvede orange jord, der har været hendes hjem i mange år. Faktisk har hun levet flere år end nogen andre her i landsbyen og har oplevet, det enhver mor frygter - at miste sine børn. Flere af dem er døde af den forfærdelige sygdom aids.

Jeg har mistet fire ud af mine fem børn

Mrs. Mwanaliu kan ikke længere huske, hvor gammel hun er. Foto: Yilmaz Polat

I dag står Mrs. Mwanaliu med ansvaret for de fem børnebørn, som hendes børn har efterladt sig. Den yngste er kun tre år gammel.

- Fem børnebørn har jeg at forsørge, men jeg er for gammel til at arbejde, så jeg har ikke råd til at betale skolen for mit ældste barnebarn på 13 år. Så han kan ikke længere gå i skole, siger James Mwanaliu, der har levet mange år som enke, efter hun mistede sin mand.

Den skrøbelige krop og de langsomme bevægelser gør det svært at forestille sig, at en ældre dame, som Mrs. Mwanaliu, kan tage sig af så mange børn.

Men alderspræsidenten står heller ikke helt alene med den store opgave. I Malawi er det en uskreven regel, at man hjælper de ældre – også selvom det ikke er ens egne.

Derfor har landsbyens beboere stillet det bedste hus til rådighed for Mrs. Mwanaliu og har sparret sammen til, at hun, som den eneste i landsbyen, har fået en madras at sove på.

Jeg er så taknemmelig for at have fået den madras. Den har løst mange af mine problemer, fortæller Mrs. Mwanaliu og fremsender et lille smil i mundvien.

De fleste huse i landsbyen Sawawa har ingen møbler, så børn og voksne sover på sivtæpper. Alligevel har man fået skrabet penge sammen til, at Mrs. Mwanaliu har fået en madras at sove på. Foto: Yilmaz Polat

Metroxpress blev inviteret til Malawi af Folkekirkens Nødhjælp.

Du kan være med til at hjælpe kvinderne i Malawi, når Folkekirkens Nødhjælp har deres årlige indsamling den 13. marts 2016. I år har de særligt fokus på verdens fattigste kvinder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?