Af - 25/08-16 15:01; Opdateret: 25/08-16 15:54

25-årige Humphrey bor i et af verdens fattigste lande: I tror, at folk fra Afrika er primitive25-årige Humphrey bor i et af verdens fattigste lande: I tror, at folk fra Afrika er primitive

Når du tænker på en ung afrikaner, hvilket billede dukker så op hos dig? Billedet af en person i slidt tøj foran en lerhytte, har nok sat sig fast i manges hukommelse, men faktisk lever der også unge, hvis liv ikke er så anderledes fra vores. 25-årige Humphrey er en af dem, og han kæmper for bedre vilkår i sit land. Fredag kommer han til Danmark – det bliver hans første besøg i Europa.

storybild

Hans yndlings-fodboldhold er Manchester City. På væggen i soveværelset hænger et foto af USA’s præsident, Barack Obama. Han følger med i de internationale nyheder på internetmedier som The Guardian og BBC. R’n’b er musikken, han lytter til, og film med afroamerikanske skuespillere i hovedrollen bliver set med stor begejstring.
På sociale medier som Facebook, Twitter og WhatsApp kommunikerer han med vennerne.

Med disse stikord kunne 25-årige Humphrey Mwagomba lige så godt tænkes at bo i USA eller Europa, men faktisk bor den unge fyr i et af verdens fattigste lande – nemlig Malawi.

FEATURE: 28-årige Mariam solgte sig selv for en pose fisk
FEATURE: 28-årige Mariam solgte sig selv for en pose fisk

Og fattigdommen er over alt, når man bevæger sig rundt i det afrikanske land. Tørken har spredt som et tæppe over hele landet. Den ses i de udtørrede floder, i de visnede afgrøder, børnenes udspilede maver og de røde støvskyer, der hvirvler i vinden – og det bliver kun værre de næste måneder, hvor hungersnøden for alvor ventes at sætte ind.

Men hvordan er det at være ung i et land, der står over for så mange udfordringer og du bliver konfronteret med fattigdom hver dag? Metroxpress brugte en dag sammen med Humphrey i hovedstaden Lilongwe, hvor han bor.

LIVET SOM AKTIVIST
Flere unge i Malawi er optaget af at ændre vilkårene i deres land, og aktivist-livet fylder meget i Humphreys dagligdag. Sidste år dimitterede han fra universitet med en bachelor i socialvidenskab.

Det var også her, han meldte sig ind i Activista, der er et unge-netværk under Action Aid. Her mødes unge og diskuterer de problemer, deres samfund står overfor. Og som dansker kan man ikke andet end at føle sig privilegeret, når man ser listen af udfordringer: Korruption, skattesnyd, høj børnedødlighed, aids … for bare at nævne et par stykker.

Jeg havde ikke en drøm om at blive aktivist, men jeg var det allerede. Jeg har altid talt de svages sag.

Som aktivist har han blandt andet skrevet en begæring til præsidenten og finansministeren, hvori han problematiserer en gammel skatteaftale mellem Malawi og Storbritannien, der betyder, at Malawi ikke kan beskatte de britiske selskaber.

- Det, der gør mig mest ked af det er, at Malawi ikke ville rangere blandt verdens fattigste lande, hvis skatterne blev betalt ordentligt, og vi havde ejerskab over vores ressourcer. Så havde vi muligheden for at udvikle landet.

STILEN
Sammenlignet med danske unge, er Humphrey en velklædt mand. Sandfarvede bukser, blå skjorte, blazer og spidse sko. Man skal jo være pænt klædt, når man skal møde en journalist, griner han.

Tøjet køber han på markedspladsen i Lilongwe. Langs en støvet vej ligger boder på begge sider. Her kan du købe opladere til gamle Nokia’er og nye iPhones, brugt legetøj og – som Humphrey plejer – genbrugstøj. I midten af vejen står mænd på stribe, mens de holder et eller to stykker udvalgt tøj op.

Humphrey stopper ved en af dem og kigger nærmere på et par bukser. Han spørger til prisen og rynker lidt på næsen. Shoppingturen kommer til kort, da en af sælgerne jager os væk, fordi vi tager nogle billeder.

- De er bange for, at billederne bliver brugt i en negativ omtale, forklarer Humphrey.

RELIGIONEN
Hvor kirkesalmer og altergang fylder utrolig lidt for de fleste danske unge, er religion vigtig for mange i Malawi – også for Humphrey.

Han går fast i kirke to gange om ugen. Det er hans onkel, der prædiker i kirken, og Humphrey blev selv medlem for to-tre år siden.

Min religion hjælper mig igennem udfordringerne i livet. Den har hjulpet mig med at lære, hvordan et menneske skal være.

Han forklarer, at han i gymnasietiden og starten af universitet dyrkede en dårlig livsstil. Sådan betegner han det selv. Han drak alkohol og gik meget på klubber.

- Der er mange negative konsekvenser ved at drikke alkohol. Man ændrer adfærd og forsøger at løse problemerne på en forkert måde, siger Humphrey, der nu har lagt den del af sit liv bag sig og ikke længere drikker alkohol.

Ved gudstjenesten om søndagen er der fuldt på pladsen og omkring 3-400 mennesker deltager. Der bliver bedt, sunget gospelmusik og prædiket, og det hele varer omkring to-tre timer. Det er en stor oplevelse, forklarer Humphrey, der spiller trommer til gudstjenesten.

HJEMMET
Vi slutter dagen af i Humphreys hjem. Fra en asfalteret vej drejer vi ind til en port, der bliver åbnet af en teenagedreng. Her er sikkerhedsvagt døgnet rundt. Huset er omkranset af en stor have. Græsset er tørt og gult som i resten af Lilongwe, men her er frugtræer og bagerst i haven en lille køkkenhave. Huset er pænt med stort køkken, spisestue, stue og flere værelser. Lige nu er der strømafbrydelse, men sådan er det i Malawi, forklarer Humphrey – her går strømmen hele tiden.

Humphrey mistede sine forældre som teenager. Hans far døde af hiv. Moren er han lidt usikker på. Hun fik pludselig lungebetændelse og høj feber, forklarer han. Hiv er et stort problem i Malawi, og efterlader mange børn forældreløse.

- Det er hårdt at miste sine forældre så ung, men jeg har min onkel, og det takker jeg Gud for.

Siden da har han boet hos sin onkel og tante, som han i dag omtaler som mor og far. Han har været arbejdsløs siden han blev færdig med skolen, og det er svært at få job. I Malawi er der ingen støtte fra staten, så han har ikke råd til at bo for sig selv.

Selv om han ikke er meget for at italesætte det, er Humphrey godt klar over, at han er velstillet i forhold til andre i Malawi. Men det er vigtigt for ham, at uligheden og uretfærdigheden i landet forsvinder.

Et sted er der nogen, der kører en Porche, mens der et andet sted går en familie sulten i seng. Spændet mellem rig og fattig er alt for stort.

Da mørket falder på, er strømmen stadig ikke kommet tilbage. Vi drikker te i køkkenet i lyset fra solcellelamper, mens Humphreys kusine, der er på besøg fra Sydafrika, laver aftensmad. Humphreys to fætre leger med kusinens barn ved spisebordet. Hvis man ser bort fra strømafbrydelsen, kunne dette lige så godt være et scenarie i en dansk families køkken. Og Humphrey mener da også, at folk uden for Afrika har mange fordomme om kontinentet:

- De forventer, at folk er primitive og fattige. Jeg vil gerne udfordre den tankegang og vise, at Afrika også er meget andet.

I hans optik er der ikke nogen forskel på folk fra Vesten og folk fra Afrika:

Vi er en. Vi er mennesker, og vi fortjener alle at leve det samme liv. Det er folk som dig og mig, der kan sætte en stopper for den ulighed, der eksisterer i verden.

Humphrey's værelse.

Metroxpress var inviteret til Malawi af Mellemfolkeligt Samvirke.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?