Af - 06/07-16 09:19; Opdateret: 02/03-18 14:31

Feature: Hvordan forklarer man, at man er solgt til sex?Feature: Hvordan forklarer man, at man er solgt til sex?

Metroxpress har mødt to tidligere menneskehandlede prostituerede på 21 og 22 år, der sidderi fængsel og venter på at blive sendt ud af Danmark.

storybild

21-årig Sara fra Nigeria troede hun skulle til Europa for at arbejde som frisør. Hendes menneskehandler efterlod hende på et bordel i Holstebro, hvor menukortet lød på analsex og fransk. Her er hun på udlændingefængslet Ellebæk i Nordsjælland. (Billede: Lars Fogt)

21-årige Sara slår ud med armene.

- Jeg ved ikke, hvad blowjobs er. Jeg er ikke prostitueret, siger den spinkle pige med små gule krøller.

Politiet fandt hende på et bordel i Holstebro. De måtte slå døren ind, forklarer hun. Det var i foråret.

Om hun er fra Eritrea eller Nigeria, er lidt uklart.

“Min far er nigerianer, min mor er fra Eritrea, siger hun.

Men fra den afrikanske ørken er hun i 2015 blevet transporteret op gennem Afrika og Europa til den lille jyske by.

Hun troede, hun skulle arbejde som frisør, forklarer hun. Det arbejdede hun som i Afrika.

Danmark får kritik for indsatsen mod menneskehandel
Danmark får kritik for indsatsen mod menneskehandel

Men straks hun var kommet til Nordjylland, havde hendes pimp vist hende rundt, fyldt køleskabet og var derefter kørt og havde efterladt hende alene på stedet med et menukort, hvor der ikke stod meget om hår - men derimod om analsex og fransk.

Jeg havde forklaret ham, at jeg ikke solgte sex, og han havde svaret med, at så ville han sende nogle ud til min bror og mors hus for at banke dem, siger Sara.

Sara var endt på det lokale bordel med en gæld på 35.000 euro for at komme fri. Knap en kvart million kroner.

Penge, hun skyldte til en hel række bagmænd fra Afrika til Europa, der hver især havde fulgt hende et stykke ad vejen.

Kort efter var kunderne begyndt at komme. En ad gangen med ønsker til sex. Det er tydeligt, at Sara ikke er glad for at tale om det. Hun fægter vildt med armene og siger igen og igen:

- Jeg er ikke prostitueret.

Hun når at være i Europa i flere måneder, før politiet en dag kommer.

- Og nu sidder jeg her.

Sammen med 22-årige Victoria sidder hun i asylfængslet Ellebæk i Nordsjælland fængslet som nigerianske prostituerede på syvende og niende uge, hvor metroxpress møder dem.

Kvinderne hedder i virkeligheden noget andet, end de navne de har i artiklen. Metroxpress kender deres rigtige navne, men på grund af emnets karakter har vi accepteret at holde dem anonyme.

Victoria arbejdede i flere måneder som gadeprostitueret på Vesterbro. Hun forklarer, at hun troede, hun skulle være hushjælp.

Hun havde boet med tre mindre søskende i Benin, Nigeria, hos en onkel.

- Vi havde ikke nok penge til mad og til skolebøger. Min onkel misbrugte og slog mig. En dag sendte han mig på gaden uden tøj, så kunne jeg klare mig selv. Så mødte jeg en, som spurgte, om jeg ville rejse eller ville til Europa, siger hun.

Minister vil undersøge pop-up bordeller
Minister vil undersøge pop-up bordeller

Hun sagde ja til tilbudet. Sammen med en anden rejste hun nu på en uge gennem Afrika, til de endte i Libyen, hvorfra hun blev smuglet til Italien i båd. De næste mange måneder sad hun så i en flygtningelejr. Indtil en menneskehandler samlede hende op en dag og placerede hende i et hus i Torino i nordligste Italien.

- Her blev jeg låst inde i ugevis, banket og forsøgt voldtaget, forklarer hun.

Hun troede, at hun skulle være hushjælp og sende penge hjem til sine mindre søskende. Men ikke engang her dæmrede det.

Pludselig en dag blev hun sendt i tog til København, hvor en kvinde samlede hende op på Hovedbanegården.

17-årig Vera blev truet med pistol til at sælge sex
17-årig Vera blev truet med pistol til at sælge sex

- En virkelig stor kvinde fra Nigeria, lyder det fra hende.

Her blev hun øjeblikkeligt sat til at sælge sex i Vesterbros gader og fik besked på, at hun skulle betale titusindvis af euro tilbage, før hun ville være fri.

- 35.000 euro. På fire måneder i København lykkedes det mig at betale 3.000 euro tilbage, siger Victoria.

Hun boede hos den store nigerianer, der har været i Danmark i flere år.

- Hver morgen bankede hun mig, før hun sendte mig ud på gaden.

- 'Du skal betale de penge, du skylder', sagde hun igen og igen, fortæller Victoria.

Ville hun ikke, så kom truslerne.

Menneskehandlerne ville gå efter mine to lillebrødre og søster i Benin - de ville dræbe dem.

Det fortæller hun.

Den store dame tog hendes penge, hver gang hun havde nogen - og det var det, som gjorde, at dansk politi fik fat i hende. En dag ville hun besøge en veninde.

- Men jeg havde ikke penge til en busbillet, så jeg var bare gået ind i en bus alligevel, og så havde chaufføren tilkaldt politiet, siger hun.

Det var i maj, og nu sidder hun her i fængslet. Egentligt har Udlændingestyrelsen anerkendt hende som menneskehandlet få dage før, og så skal hun ifølge Palermo-protokollen fra FN, som Danmark har underskrevet, løslades, have beskyttelse og mulighed for at søge asyl. Men hun sidder her stadig. I sin celle i Nordsjælland.

Kvinderne kan derfor ikke få asyl i Danmark, men i det EU-land, hvor de først er registreret - Spanien for Saras vedkommene, Italien for Victorias. Her skal Danmark sende dem til.

Kort efter metroxpress' besøg, og efter vi har spurgt til sagen, bliver også Sara anerkendt, og de bliver nu løsladt til et kvindekrisecenter.

Metroxpress har ringet til advokat Anne Land, der fører en række af disse sager.

- Det er en voldsom oplevelse for de her unge kvinder og mænd, der har været udsat for menneskehandel at blive placeret i et fængsel i en så lang periode. Det traumatiserer dem, og det hele foregår på grund af dansk bureaukrati - for de er jo før registreret i Italien og Spanien, så når de bliver løsladt og har hvilet ud en periode, så skal de tilbage dertil, siger advokaten.

Pigerne er forlængst blevet anerkendt af Center mod Menneskehandel, der allerede 28. maj færdigbehandlede deres sager. Og papirarbejdet har siden ligget i kø hos Udlændingeservice.

Vicedirektør Morten Bo Laursen har denne kommentar:

- Vi kan ikke udtale os om de konkrete sager, før avisen fremskaffer samtykke fra ansøgerne. Generelt kan vi sige, at vi hurtigt tager stilling til, om en person skal anses for handlet, men det er politiet og domstolene, der vurderer, om en person skal frihedsberøves, og fængsling beror derfor ikke på Udlændingestyrelsen.

Det er ikke mere end en måned siden, at Danmark fik voldsom kritik fra Europarådet for vores behandling af menneskehandlede.

Europarådet kritiserede den 10. juni, at Danmark sjældent giver opholdstilladelse til handlede kvinder, og at vi sender dem for hurtigt ud af landet. De får ikke en tid til at komme til hægterne, før de kommer på en flyver.

Europarådet havde en voldsom kritik af Danmark for behandling af menneskehandlede. Og for netop det her.
.

Det siger advokat Anne Land.

Men tilbage til kvinderne. Victoria kigger op.

- Jeg bekymrer mig for mine små brødre og søstre i Benin. Sidste gang, jeg talte med dem, havde de intet tøj og ingen mad, siger hun.

Benin er en hovedby i Nigeria - en larmende, støvet by med 1,5 millioner indbyggere, og hovedleverandør af menneskehandlede især unge kvinder til Europa. Mere end 200 af de 511 handlede kvinder og mænd, der er fundet i Danmark siden 2009, er fra Nigeria.

Fattigdommen og utrygheden er så stor, at de er desperate for at komme væk.

Victoria har tidligere søgt asyl i Italien, og skal tilbage dertil, når hun er løsladt.

- Jeg vil ikke tilbage til Italien, manden, som låste mig inde, vil få fat i mig igen, siger hun.

Det er lige før, tårerne flyder.

Og så er der Sara. Hun trækker på skuldrene. Hun er jo ikke prostitueret, som hun siger. Også selv om hun blev fundet på et bordel i Holstebro.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?