Af - 09/06-16 07:13; Opdateret: 09/06-16 11:20

På kanten til et nyt livPå kanten til et nyt liv

Mettes dobbeltliv som kriminel, misbruger og mor til to er krakeleret. Hun vil ikke på prøveløsladelse fra fængslet, for der venter hende en milliongæld på den anden side. Men hun er clean for første gang siden børnene var små.

En formiddag i 2015 kommer to betjente og banker på døren. Mette har lige meldt sig syg. Hun føler sig for smadret til at tage på arbejde, men nu vil mændene i uniform have hende med til afhøring.

Mette lever et normalt liv som sosu-assistent og enlig mor til to børn. På overfladen. For hun er også noget andet end mor og kollega. Hun er hele Lollands pusher, hun kan drikke en halv flaske vodka inden morgenmad uden at mærke det, og hun er ofte skæv af hash eller høj på amfetamin og coke.

Og så er hun tyv.

Hun har afluret en dankort-kode hos en ældre kvinde, der bor på den institution, hvor hun er ansat. Mette har tappet den ældre dames konto for penge. Det er derfor, politiet er her.

Hendes dobbeltliv er på randen til at krakelere.


Misbrugeren Mette
Mette var 13 år, første gang hun røg hash. Det var på en billig majspibe i en skov sammen med alle rødderne. Det var omkring hendes konfirmation. To år efter var hun til en heavy metal-koncert, hvor hun tog amfetamin for første gang. Hun husker ikke hvorfor eller hvordan, for alle stofferne har gjort hukommelsen sløret. Og det gør ondt at huske.

Billede fra Mettes konfirmation. Det er her omkring, at hun startede med at tage stoffer. (Privatfoto)

Selv om hun udviklede et misbrug, lykkedes det hende at tage en uddannelse og få et job. Hun var dygtig til at leve et dobbeltliv.

Jeg har aldrig haft respekt for stoffer, jeg har aldrig været bange. Det startede som hygge, men det eskalerede.

Morgenerne startede med indtagelse af amfetamin, ellers kunne hun ikke komme ud af sengen. Og det blev hurtigt til et par gram i løbet af dagen.

Afhængigheden gjaldt ikke kun hash, kokain og amfetamin. Uden at opdage det var Mette også blevet alkoholiker. Hun havde fået forhøjet blodtryk, høje kolesteroltal, og hendes ansigt var præget af blodsprængninger.

Jeg kunne drikke en halv flaske vodka til morgenmad om lørdagen, men jeg mærkede det ikke, fordi jeg var så påvirket af stofferne.

Mette var også påvirket, når hun var på arbejde. Hun mødte ind med tømmermænd, men amfetaminen gjorde hende klar i hovedet, og hun fortæller, at hun sagtens kunne strukturere sin arbejdsdag, selv om hun var påvirket. Kollegerne var vant til, at hun havde krudt i røven, så der var ingen, der sagde noget. Det var først, da hun begyndte at melde sig syg i tide og utide, at der var nogen, der blev opmærksomme.

- Jeg har gode talegaver, så jeg fik altid talt mig fra det. Jeg lovede guld og grønne skove.


Påvirket mor ender i kriminalitet
Mette har svært ved at tale om sin fortid. Både fordi hukommelsen er hullet efter mange års misbrug, men også fordi hun ikke synes, at det er rart at tænke tilbage.

Der er sket så mange grimme ting, at jeg fortrænger dem, fordi jeg ikke vil mindes det.

(Foto: Katrine Krøjby)

I weekenden, når hendes store dreng ikke var hjemme, kunne hun starte dagen med at drikke øl om formiddagen. Når hun ikke kunne drikke flere øl, gik hun over til rødvin. Indtil hun faldt om af beruselse.

- Mine børn kunne ikke få kontakt til mig, fordi jeg var så påvirket, at jeg ikke var til stede.

På et tidspunkt så det ellers ud til, at Mette var på vej ud af den dårlige livsstil. Da hun fik sin søn for 17 år siden, holdt graviditeten hende væk fra stofferne. Og hun holdt faktisk sit misbrug nede, indtil hun fødte sin datter ni år senere, fortæller hun. Da børnene var små, havde de brug for hende, så hun kunne ikke være væk på stoffer. Men i takt med at de blev ældre, faldt hun i igen.

Jeg glemte forældremøderne, og når jeg skulle hente min datter i institutionen, så lå jeg og sov.

Børnene bor i dag hos deres fædre. Mette magtede ikke at passe på dem. Hendes store dreng er på vej på Søfartsskolen, så han er snart voksen. Mettes datter på otte år flyttede over til sin far for knap tre år siden, fordi det blev for meget med misbruget.

- Jeg blev underrettet til kommunen. Jeg kunne ikke slå til.

Efterfølgende så datterens far altid Mette i øjnene, inden han afleverede sin pige. Han skulle sikre sig, at han ikke afleverede sit barn til en påvirket kvinde.

Misbruget var ikke den eneste dimension i dobbeltlivet. Lønnen fra jobbet som sosu-assistent rakte ikke, så Mette tog imod hælervarer, var med på indbrud, og så købte hun store portioner narkotika af mellemmænd, som hun solgte videre. Hun kørte rundt med det, solgte det på byens beværtninger, og de gode kunder kom forbi i hendes hus. Hun var hele Lollands pusher. Men den ekstra indkomst var ikke nok i længden, så Mette begik den forbrydelse, der satte hende bag tremmer.

Jeg tænkte mig ikke om, jeg forsøgte kun at holde næsetippen over vandet. Tænkte kun på mit eget behov.

Indsat og gældsat
De rødmalede, træbelagte bygninger med hvide kanter får det til at ligne en fredelig feriekoloni. Men det høje hegn, der omgiver Horserød Statsfængsel, vidner om, at her kan man ikke bare komme og gå, som man vil.

Mette har siddet i Horserød Fængsel siden januar, hun bliver løsladt til august. (Scanpix)

- Min søn er glad for, at jeg er her nu. Så skal han ikke passe på mig. Han kan leve sit eget liv, han skal ikke længere tænke på, hvornår han skal samle mig op, siger Mette.

Siden den 4. januar 2016 har hun siddet på en behandlingsafdeling sammen med fire andre kvinder.

Hvis ikke jeg var endt her, så ville det kun være et spørgsmål om tid, før det gik galt. Før jeg fik for meget.

Lige da hun rykkede ind i sin celle, havde hun voldsomme abstinenser efter et livslangt misbrug. Blodtrykket bankede derudad, hendes krop krampede, og hun havde svedeture.

- Vi bliver splittet i stumper og stykker, når vi kommer. Men langsomt bliver vi samlet igen. Det her ophold har reddet mit liv, fortæller Mette

(Scanpix)


Mette har udstået to tredjedele af sin straf og har derfor mulighed for prøveløsladelse, men hun vil ikke ud. Hun er ikke klar, siger hun. På den anden side venter arbejdsløshed og en gæld på over en million. Det meste at gælden er fra før, hun blev fængslet, men gælden er blevet højere nu.

Det er blandt andet forbrugslån, kassekredit, manglende betaling af børnepenge til eksmændene, ubetalte bøder og gæld til Skat. Derudover er der sagsomkostningerne og erstatningen for de penge, hun stjal fra den ældre dames konto.

- Heldigvis har jeg ingen gæld til de kriminelle miljøer, siger Mette og smiler. Et lyspunkt midt i mørket.

Det første, hun skal, når hun kommer ud, er at sælge sit hus på Lolland. Det ryger formentlig på tvangsauktion, og hun kommer nok til at miste 200.000-500.000 kroner på det. Samlet set er hendes gæld på over en million kroner.

Jeg må jo starte med at afdrage fra min kontanthjælp, indtil jeg måske kan få et job i servicebranchen som tjener eller med rengøring.


Håbet om et nyt liv
Selv om Mette har valgt ikke at tage imod muligheden for prøveløsladelse i juni, så har hun afsonet sin dom til august, og så skal hun tilbage til samfundet igen. Men hun ved ikke, hvor hun skal tage hen. Hun kan ikke tage tilbage til kriminaliteten og misbruget på Lolland.

Jeg håber at kunne fortsætte i behandling. Jeg drømmer om en døgnbehandlingsplads på Bornholm.

(Foto: Katrine Krøjby)

Mette tager et hvæs af sin cigaret. Det er det eneste misbrug, der er tilbage fra fortiden. Og hun ønsker også at stoppe med at ryge på et tidspunkt, men én ting ad gangen. Indtil videre er hun kommet til en accept af sin fortid, og hun er indstillet på ikke at ryge tilbage i misbrug og kriminalitet.

Jeg skulle aldrig have ladet forbrug blive til misbrug og ladet det overtage styringen. Det er sørgeligt, at det skulle gå så galt, men jeg er dybt taknemmelig over at få et nyt liv.

Mettes børn er otte og 17 år. I dag har hun været clean i 129 dage. Det er første gang, siden hendes børn var små.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?