Af - 02/09-16 08:52

Feature: Danmarks unge Fifa-kongeFeature: Danmarks unge Fifa-konge

17-årige Mohamad Al-Bacha fra Kokkedal har brugt flere hundrede timer foran sin Playstationen i stedet for at lave lektier. Hans forældre blev bekymrede og nervøse for hans skolegang, indtil han kom med hjem med et både VM-trofæ og flotte karakterer.

storybild

(Billede: Casper Søby Hansen)

Alle 1500 røde veloursæder i det gamle Apollo Theater i Harlem er optagede. Blikkene er rettet i spænding mod scenen, hvor Michael Jackson, Elton John og Prince tidligere har stået. Over fire millioner mennesker følger spændt med på tv og streaming verden over. Sveden pibler frem på panden af en dansk gymnasieelev, der har spillet sig hele vejen til finalen i verdensmesterskabet i Fifa, selvom han var undertippet. Over 2,3 millioner spillere fra 192 lande har kæmpet for at få en af de to finalepladser. Men lige nu er Mohamad bagud med to mål, og der er kun et minut tilbage af kampen.

Mohamad er bagud 3-1 med to minutter tilbage i finalen i New York (Foto: Kristoffer Smedstrup /Sports-Gaming.dk)

Den 17-årige dansker med de libanesiske rødder har haft travlt op til den turnering, der er det største, man kan opnå som Fifa-spiller. Playstationen-atleten har brugt flere timer dagligt på at træne. Faktisk har Mohamad Al-Bacha haft travlt hele det seneste år, hvor han har spillet Fifa på professionelt niveau. De virtuelle fodboldkampe er ikke længere bare for sjov som for seks år siden, da han startede med at spille de små 12 tolv minutters kampe på skærmen. I dag er han på kontrakt hos et hold, og han tjener penge på det. Men han går også i gymnasiet, hvor han har mange lektier, afleveringer og eksaminer.

- Egentlig fandt jeg bare ud af, at jeg kunne deltage i turneringer. Og så vandt jeg et par stykker, og så har det bare kørt derfra, siger Mohamed.

Han sidder på sit værelse i rækkehuset i Kokkedal og fortæller. Og selv om han har rigeligt at blære sig med – han tjener omkring 6000 kroner om måneden på at spille Fifa, som han er verdensmester i - så gør han det ikke. Han fortæller bare. Om at det kræver tid at blive professionel, at det handler om vilje og dedikation og masser af øvelse at blive god. Mohamad er helt nede på jorden. Du kan ikke mærke, at han er verdensmester.

- Han er den bedste i verden til Fifa lige nu!, siger hans 21-årige ven Hassan Al-Saraf, der har fulgt Mohamad tæt det sidste år.

Mohamed har kun spillet professionelt i omkring et år, men på trods af sin unge alder og korte tid som professionel overvælder han folk i branchen med sit spil. Blandt andre spilekspert Thomas Bense:

- Mohamad er rigtig god til at lure sin modstanders spillestil og tilpasse sig den. Det er en stor fordel, når han møder folk til turneringer, siger Thomas Bense.

Også uden for den pixelerede verden er han et menneske, man lægger mærke til. Selvom der ikke er nogen store armbevægelser:

- Han er så ydmyg og nede på jorden, han er sympatisk og taknemmelig. Og så er han meget professionel i sin tilgang til det hele. Det er stort, at vi har ham i Danmark, og det er godt for eSporten, siger Thomas Bense

PÅ VEJ TIL VM
I slutningen af 2015 vandt han Danmarksmesterskabet i disciplinen to mod to, det var den største sejr, den unge spiller havde opnået. Kort efter tikkede en mail med en invitation til verdensmesterskabet ind, og så gik han i gang med at træne. Hvis hans forældre havde vidst, hvor meget tid deres søn ville bruge foran skærmen, var de måske ikke kommet hjem med den første Playstation i 2011.

Jeg har brugt tid på at træne, hvor jeg burde lave skoleopgaver. Lektierne er nok blevet lavet lidt overfladisk. Og i timerne sidder jeg også og holder mig opdateret i stedet for at høre efter.

Det er ikke kun skolen, der bliver sat i anden række.

- Der er også mange sociale ting, jeg må vælge fra, fordi der er turneringer, men sådan er det. Jeg vil ikke kalde mig selv en nørd, for det er en profession. Jeg kan tjene flere penge på det her end at sidde i Netto, så derfor gør jeg det.

Mohamad mener ikke selv, at han giver afkald på noget.

I marts 2016 tog Mohamad til New York med sin gode ved Hassan Al-Saras for at deltage i verdensmesterskabet. Han havde selvtillid i spillet, men al virakken udenom spillebanen var han ikke forberedt på:

- Jeg troede bestemt på, at jeg havde evnerne til at vinde i USA. Jeg destruerede jo alt op til. Men da vi var der, var der larm, meget opmærksomhed og kameraer peget mod én. Jeg kunne virkelig mærke presset, siger Mohamad.

Ved Fifa-finalen oplever Mohamad mediernes opmærksomhed (Foto: Kristoffer Smedstrup /Sports-Gaming.dk)

Mohamad, der spiller under sit efternavn ‘Al Bacha’, spillede formidabelt gennem hele turneringen og lukkede kun et enkelt mål ind på vejen mod finalen.

Hjemme i Kokkedal stod forældrene op midt om natten for at følge deres søn i finalen på den anden side af jorden. Han er bagud med to mål, men så sker det: På sensationel vis scorede den 17-årige knægt to mål på under to minutter - den sidste scoring blev sat ind med få sekunder tilbage efter en flot solo-aktion. Verden er forbløffede over præstationen og Mohamad, der vender hele spillet i sidste sekund.

(Foto: Simon Juul/Sports-Gaming.dk)

I Kokkedal skriger forældrene af glæde. Og i New York styrter vennerne op for at kramme Mohamad. VM-trofæet bliver overrakt af den spanske fodboldspiller David Villa og med det følger også en pengepræmie på 130.000 kroner. Han er en af de yngste verdensmester i Fifa nogensinde.

Med den nye titel til sønnen gik seriøsiteten pludselig op for forældrene.

- Vi er så stolte af vores søn. Jeg praler meget med ham, og siger at min søn er verdensmester, siger Mohamads far, Rabih Al Bacha.

Men selvom forældrene er stolte, så er der to ting, de alligevel vil holde fast i over for deres søn: ydmyghed og vigtigheden af at få en uddannelse.

- Vi tager det jo stille og roligt. For bare fordi han har vundet, skal han jo ikke føle sig bedre end andre. Han skal huske at være sig selv. Og selvom han er verdensmester og han måske skal leve af det her i fremtiden er skolen stadig vigtig. Uddannelse er nemlig altid vigtigt, så han skal stadig huske at kigge i sine bøger.

(Foto: Simon Juul/Sports-Gaming.dk)

EFTER VERDENSMESTERSKABET
Tre måneder efter mesterskabet træder Mohamad ud fra matematik-eksamen. Det er den sidste prøve, inden der er sommerferie fra gymnasiet.

- Jeg fik 7, og det er okay. Mit snit er faktisk over gennemsnit i skolen. Jeg kan åbenbart godt begge dele.

Mohamad ved ikke, hvor længe han fortsætter med at spille Fifa, men han stopper ikke foreløbigt. Og de gode karakterer i skolen kombineret med de flotte resultater til turneringerne gør det nemmere for hans forældre at acceptere, at deres søn bruger så meget til foran en spilkonsol.

Jeg nyder det, jeg laver og jeg vil blive ved, så længe jeg kan.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?