Af - 03/10-16 23:12

Sherin gør op med det patriarkalske islamSherin gør op med det patriarkalske islam

Sherin Khankhan er den første kvindelige imam i Skandinavien. Her fortæller hun om at være feministisk muslim og opgøret med det patriarkalske moskemiljø.

Mellem en sandwichbar og en tøjbutik midt i mylderet på Strøget i København findes en anonym dør der fører op til en lejlighed, hvor der lige nu bliver skrevet historie. Lejligheden rummer den første moske i Skandinavien, hvor det er en kvindelig imam, der leder den islamiske bøn.

Et skilt på døren minder os om, at skoene skal tages af, inden vi træder ind på de bløde hvide gulvtæpper. Så på strømpesokker bevæger vi os ind i det sparsomt møblerede store lyse lokale, hvor imam og stifter af moskeen Sherin Khankhan tager imod os.

Sherin Khankhan er uddannet i religionssociologi og filosofi med speciale i islam, hun har skrevet flere bøger, hun har været en aktiv stemme i samfundsdebatten, hun har været folketingskandidat for Det Radikale Venstre, hun er mor til fire, og hun er den første kvindelige imam i Skandinavien.

Da moskeen tidligere i år åbnede var det under stor mediebevågenhed både i Danmark og internationalt, men selvom moskeen er den første i Skandinavien, hvor det er en kvindelig imam, der kalder til bøn, så er det faktisk ikke et nyt fænomen.

Der findes kvindelige imamer i blandt andet Canada, New York, Tyskland og Belgien, og i Kina har der været kvindelige imamer siden 1820’erne, men fordi der ikke før i Danmark har været en kvindelig imam, har Sherin Khankhan mødt en del modstand i det muslimske miljø. Hun er blandt andet blevet beskyldt for at udvande islam, men den kritik er hun uenig i:

- Tværtimod så rækker vi ud til ungdommen, dem som ikke føler sig hjemme i det eksisterende moskemiljø. Her kan de blive accepteret.

Sherin Khankhan er produktet af en kristen mor og en muslimsk far, og hun fortæller, at der i mange af de eksisterende moskeer i Danmark, sker et sammenstød med den danske kultur, fordi imamerne kommer fra udlandet. For eksempel har mange kvinder, der er blevet muslimsk gift i danske moskeer, ikke ret til skilsmisse. Men det har Mariam Moskeen alligevel hjulpet dem med.

Khankhan fortæller om en kvinde, der er blevet udsat for psykisk og fysisk vold af sin mand, og som ville skilles, men hvor manden nægtede at give sin accept. Manden er endda blevet dømt for overgrebene og deres officielle danske ægteskab er ophævet, men han nægtede hende en islamisk skilsmisse. Og det på trods af, at koranen siger, at hvis der er vold i et ægteskab, så ophæves det. Denne kvinde har Mariam Moskeen hjulpet til at kunne få den ophævelse af det islamiske ægteskab, som hun ønsker.

Mariam Moskeen har også forestået fem islamiske vielser indtil videre, og ved disse er der udarbejdet en ægteskabskontrakt, hvor begge parter har ret til skilsmisse.

Selvom moskeen kæmper for de muslimske kvindernes rettigheder, er der dog ikke tale om en decideret kvindemoske, som medierne ellers har udråbt den til at være.

Mariam Moskeen er for alle, det er kun til fredagsbøn mellem tolv og fire, at det kun er for kvinder.

Hendes hår er langt og ikke dækket ind i slør, for hun mener, at hun bærer et indre tørklæde. Desuden ser hun det som en misforstået loyalitet med kvindekampen at være imod tørklæder og bukini, i stedet bør man støtte kvindens ret til at bære eller ikke at bære tørklæde.

- Det er en menneskeret at praktisere sin religion, så det er en trussel mod menneskerettighederne at forbyde at bære tørklæde. Man må respektere, at kvinder vælger at gå med tørklæde. Selvfølgelig er går jeg ikke ind for, hvis kvinder bliver pålagt at gå med det, men at lave et tørklædeforbud er ikke måden at bekæmpe det på, siger hun.

Selvom kvinderne i det muslimske miljø har haft ulige forudsætninger for eksempel i forbindelse med skilsmisse, så vil Sherin Khankhan gerne tale imod fordommen om, at islam som religion er kvindeundertrykkende. Der står nemlig intet i koranen om, at kvinder ikke må blive skilt. Det er noget, som imamerne har taget en beslutning om.

- Koranen siger, at kvinder og mænd er lige. Koranen siger også, at både kvinder og mænd skal søge viden, og det kan de her, siger hun.

I forlængelse af det fortæller hun, at det kan være problematisk, at der ikke er nogen uddannelse for imamer i Danmark.

Når der kommer udenlandske imamer til Danmark, så kender de ikke kulturen, og det er ikke engang sikkert, at de er uddannede. Det er problematisk.


Det er også den del af det muslimske miljø, der har kastet kritik på Sherin Khankhan som kvindelig imam. Men ifølge hende, står der ikke noget i Koranen om, at der ikke må være kvindelige imamer. Og det er netop én af de misforståelser, der skal gøres op med i den nye moske.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?