Af - 11/08-16 17:59

Elsker du også 'cornrows'? Det skal du vide, inden du fletterElsker du også 'cornrows'? Det skal du vide, inden du fletter

Debatten om kulturel appropriation er nået til den europæiske modeverden.

Bildstrecke im Grossformat »

Fletninger i alverdens afskygninger har længe været moderne i det danske modebillede. Men særligt 'cornrows', som er traditionelle afrikanske fletninger, der er lavet helt tæt ved hovedbunden, har vundet indpas både på catwalken og gadeplan i løbet af sommeren.

Sandsynligvis slår du ikke op i historiebøgerne, hver gang du skal afprøve en ny stil eller frisure, men inden du går for godt i gang med kam og hårlak, er det værd at vide at ‘cornrows’ båret af hvide, kan vække meget vrede følelser.

Du kan nemlig blive 'skyldig i' kulturel appropriation, som betyder at man 'kopierer' noget fra en anden etnicitet end ens egen. Et begreb, der længe har fyldt i den amerikanske racedebat.

- I USA er der nogle grupper af afroamerikanere, der holder fast i, at det er en sort tradition, som man ikke bare kan tage til sig uden at også vise respekt for sorte. Nogle mener yderligere, at hvide slet ikke må gå med denne typer fletninger, forklarer antropolog ved RUC, Christian Groes og fortsætter:

- Det bunder i, at sorte gennem generationer har været undertrykt af hvide gennem slaveri og et klasseopdelt samfund. Derfor peger nogle på, at hvide ikke bare kan tage symboler eller udtryk fra sorte, fordi at det igen er en måde at udnytte sorte på.

Men Christian Groes lægger vægt på, at vi ikke har haft den samme racedebat i Danmark, og at det er langt fra alle sorte, der ser det som problematisk, at en hvid bærer ‘cornrows’.

- Omvendt er der også mange sorte, der mener, at det at lave for eksempel 'cornrows' er at vise respekt og anerkendelse til sort kultur, identitet og æstetik, siger han.

Men det er altid en god idé at tænke over, hvilke signaler man sender med sit udtryk. Det mener Mira Skadegaard Thorsen, der er diskriminationsforsker ved Aalborg Universitet.

- Den ikke-hvide krop bliver set på en anden måde end den hvide krop. Derfor skal man tænke sig om. Lige meget hvordan man former sin identitet eller sin stil, så er der et politisk islæt. Hår, tøj og udtryk i det hele taget har og vil altid have et politisk islæt.

Tidligere er Justin Bieber blevet skældt ud for sine dreadlocks, danske Mø for sin bindi i panden og realitystjernen Kylie Jenner for netop 'cornrows'.

Den unge afroamerikanske skuespillerinde Amandla Stenberg, som har spillet Rue i 'Hunger Games', har tidligere udtalt om kulturel appropriation:

- Det er kulturtyveri, når en stil fører til racistiske generaliseringer og stereotyper, men anses for moderigtig, sej eller sjov, når de privilegerede tager den til sig. Tyveriet sker, når tyven ikke forstår dybden i den kultur, de iklæder sig.

Det var også netop Amandla Stenberg, der skabte røre i kendis-dammen, da hun kommenterede Kylie Jenners cornrows på Instagram.

"Du tilegner dig sortes kendetegn og kultur, og du skaber opmærksomhed om dine parykker, men bruger ikke din magtposition til at hjælpe sorte amerikanere i kampen mod politivold og racisme."

I woke up like disss

A photo posted by King Kylie (@kyliejenner) on

❤️

A photo posted by King Kylie (@kyliejenner) on


LÆS OGSÅ: Glem mandeknolden - nu hitter denne frisure på Instagram

LÆS OGSÅ: Fars onde brev til datter chokerer på Twitter: Raceblanding er klamt

LÆS OGSÅ: Kylie Jenner siger 'luk måsen' til kritikerne med dette billede

LÆS OGSÅ: 'Hunger Games'-stjerne og Kylie Jenner skændes over disse 'racistiske' fletninger

LÆS OGSÅ: Moden i 00'erne var indbegrebet af dårlig stil - se de kendtes tøjvalg her

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx