Af A. Hulgaard, Rejs Bedre - 28/03-14 23:19

Se det gamle Beijing, før det forsvinderSe det gamle Beijing, før det forsvinder

Kinas hovedstad forandrer sig med rasende fart, og inden længe kan de sidste gamle hutong-kvarterer være helt væk

storybild

I små tætbefolkede gader i Beijing lever kineserne. Lidt endnu. For de traditionelle kvarterer, hutonger, er ved at forsvinde til fordel for mere moderne områder. (Billede: A. Hulgaard)

Drej væk fra de store boulevarder i Beijings centrum, og inden længe er du faret vild i en kaotisk og støvet labyrint af små gyder flankeret af lave stenhuse bygget omkring simple gårdhaver.

Vandrede tværs over Kina på et år – nu går videoen viralt
Vandrede tværs over Kina på et år – nu går videoen viralt

Herinde i denne lille verden går livet sin vante gang. Mænd spiller brætspil på fortovet, varer fragtes hjem fra markedet på cykel, og duften af mad siver ud fra de simple køkkener og blander sig med bilosen.

I Kina spiser de hunde – og alt muligt andet
I Kina spiser de hunde – og alt muligt andet

For blot en generation eller to siden var Beijing fyldt med sådanne kvarterer, der er kendt som ‘hutonger’. Men i dag bliver den ene hutong-gade efter den anden jævnet med jorden i fremskridtets navn.

Shop amok på søndagsmarked i Chiang Mai
Shop amok på søndagsmarked i Chiang Mai

På sin vis er det forståeligt nok, at Beijings indbyggere ønsker moderne faciliteter såsom rindende vand og tætte vinduer, der kan beskytte mod den hårde vinterkulde. Men på den anden side er det en vigtig kulturskat, der er ved at gå tabt.

Hutongerne kan spores tilbage til 1200-tallet, da den mongolske hærfører Kublai Khan grundlagde sin nye hovedstad her, og Marco Polo var gæst ved hans hof.

Her får du verdens friskeste sushi  fra verdens dyreste fisk
Her får du verdens friskeste sushi fra verdens dyreste fisk

I de efterfølgende århundreder boede langt størstedelen af Beijings indbyggere i hutonger, der var nøje opdelt efter social status.

Tættest på Den Forbudte By boede højtstående embedsmænd og generaler i luksuriøse huse med adskillige gårdhaver, mens handelsfolk, arbejdere og kunstnere boede i mere simple gårdhavehuse i udkanten af byen.

I dag kan man stadig opleve en flig af det traditionelle Bei-jing i byens hutonger. Men opgørelser viser, at op mod 90 procent af de hutonger, der stod i 1980’erne, er væk i dag.Med den fart er det nok kun et spørgsmål om tid, før hutong-kulturen forsvinder helt, og når det sker, vil Beijing være et vigtigt kapitel i sin historie fattigere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx