Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 06/02-14 18:31; Opdateret: 06/02-14 18:46

Her er verdens mest oversete storbyHer er verdens mest oversete storby

Der er basar, smukke moskeer, springvand, haver, tehuse og paladser. Og næsten ingen turister

storybild

En af Isfahans utallige smukke moskeer. (Billede: Thinkstock)

Havde Isfahan ikke ligget i Iran, ville den enorme plads foran Iman-moskeen være overrendt af turister. En smuk dekoreret kuppel hæver sig over pladsen, der på de to langsider flankeres af et palads og endnu en overdådig udsmykket moské.

Oplev ligbrænding og hellig morgenbadning i Varanasi
Oplev ligbrænding og hellig morgenbadning i Varanasi


I den anden ende af pladsen ligger basaren, hvor ikke meget synes ændret de seneste 400 år. Her hamrer kobbersmede løs i overdækkede gyder, mens krydderihandlere og skræddere viser deres varer frem til forbipasserende. Men Isfahan er forbavsende uturistet, og pladsen foran moskeen er fyldt med familier på picnic i græsset mellem springvandene.

Besøg Egyptens uspolerede koral-riviera
Besøg Egyptens uspolerede koral-riviera

Isfahan blomstrede i det 16. århundrede, og mange af byens store moskeer, klassiske haver og smukke paladser stammer fra den periode. Deriblandt Paladset med 40 søjler. Der er godt nok kun 20 søjler. Men refleksionen i et bassin får dem til at se ud som 40, og netop 40 er et symbol på rigdom for mange iranere.

Sådan ser Egyptens svar på Venedig ud
Sådan ser Egyptens svar på Venedig ud

I dag er Isfahan en moderne iransk storby med over halvanden million indbyggere og tæt trafik på de lange boulevarder. Men byens rige historie er stadig tydelig, og man ved aldrig, om der rundt om det næste hjørne ligger et lille palads, en gammel karavanestation eller en smuk koranskole, hvor bønnernes melodiske sang strømmer ud ad de åbne vinduer.

Slap af på Tyrkiets solkyst
Slap af på Tyrkiets solkyst

Mest stemningsfuldt er der langs floden, hvor gamle stenbroer forbinder de to sider. Under broernes buer ligger små tehuse, hvor man kan sidde i skyggen med en sød te og duften af vandpibe. Siddende her med lyden af flodens rindende vand få meter under sig forstår man, hvorfor iranerne kalder Isfahan for Nesf-e-Jahan. Det betyder ‘halvdelen af verden'.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx