Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 08/09-13 13:38

Pas på - du kan blive afhængig af denne udsigtPas på - du kan blive afhængig af denne udsigt

Geiranger har en fabelagtig beliggenhed med udsigt til fjorden, høje vandfald, stejle klipper og gamle gårde

storybild

Geiranger-fjorden er en populær krydstogtsdestination, men det er værd at blive nogle dage ekstra og se fjorden fra oven med stejle klipper og kæmpe vandfald. (Billede: Anders Stoustrup)

Geiranger-fjorden er nok bedst kendt som krydstogtsdestination. Men de, der vælger at blive et par dage ekstra, vil blive særdeles rigt belønnet.
Nogle advarer endog om faren ved at blive afhængig af stemningen i området, som det skete for den tyske kejser Wilhelm den 2. Han besøgte Geiranger otte gange mellem 1890 og 1908 – og det er let at se, hvordan han kunne falde for dette umådeligt smukke sted.

LÆS OGSÅ: Danskerne har stemt: Her er det smukkeste land

På mange måder fanger Geiranger-fjorden essensen af Norge. Her vælter høje vandfald ud over de stejle klipper, og gamle gårde ligger på frodige enge højt over fjordens dybe vand.

Fjorden har altid været centrum for den lille landsby Geiranger, der ligger dybt inde i det norske fjordland. Indtil den første vej over bjergene blev påbegyndt i 1881, var fjorden den eneste forbindelse med verden udenfor. Faktisk var konstruktionen af denne vejstrækning Geirangers første rigtige møde med den store verden. Flere hundrede vejarbejdere lejede sig ind i private hjem i byen, og det siges, at indbyggerne i Geiranger lærte meget ved det møde. Blandt andet nydelsen ved at drikke kaffe og helt nye, forbedrede tilgange til hygiejne.

Snart spredtes rygtet, og verden fik øjnene op for Geirangers skønhed. Deriblandt kejser Wilhelm den 2. og den britiske dronning Alexandra. De lokale indbyggere var dog ikke positivt stemt over for de fremmede, som man mente ville medføre moralsk forfald i byen. Turister, sagde man, kunne kun føre til dagdriveri og drukkenskab.

Det har heldigvis ændret sig i dag. Geiranger er stadig en lokal lille by med en fabelagtig beliggenhed. Men i modsætning til tidligere bliver man nu budt velkommen med åbne arme af lokale indbyggere, der er stolte af deres smukke fjord.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx