Af Lonely Planet - 27/03-15 15:22

OPLEV SPANIEN: Drama i blod og sandOPLEV SPANIEN: Drama i blod og sand

Er tyrefægtning fascinerende kultur eller en grusom sport, der ikke hører hjemme i det moderne Spanien? Den kontroversielle, spanske tradition er på én gang uimodståeligt teater og et gammelt ritual, der hvert år slår 40.000 tyre ihjel i omkring 17.000 kampe.

storybild

(Billede: Kalin Nikolov Koev/Flickr)

Menneske mod tyr
Kampen mellem menneske og tyr er en tradition, der kan spores mange tusind år tilbage. Fx er der historien om sagnkongen Gilgamesh, der dræber en guddommelig og næsten uovervindelig tyr ved at danse foran den, mens han forvirrer den med et stykke klæde og et skinnende sværd. I sin nuværende form kan traditionen spores ca. 300 år tilbage, hvor de første spanske arenaer blev bygget, og hvor den karakteristiske røde kappe blev introduceret af Francisco Romero – den berømte matador der af mange betragtes som tyrefægtningens fader.


De nøgne facts
Nutidens tyrefægtning er et show, der følger et bestemt sæt regler og involverer forskellige roller. Matadoren (oftere kaldt torero på spansk) er holdets stjerne. Klædt i sin funklende traja de luces (dragt af lys) er det hans fodarbejde, evner og modighed foran tyren, der enten henrykker publikum til ekstase eller vækker vrede og afsky afhængigt af hans præstation. Matadoren har desuden forskellige hjælpere, der har til opgave at teste tyrens styrke og trætte den, så matadoren kan dræbe den. De vigtigste er de hesteridende picadores, der stikker tyren med spyd, og banderillos, der forsøger at gennembore tyrens nakke.

En blodig affære
Tyrefægtning er bestemt ikke er for sarte sjæle. Tyrens ryg og hals bliver gentagne gange spiddet af spyd, hvilket resulterer i en hel del blod. Tyren bliver langsomt svag og afkræftet gennem blodtab, før matadoren leverer det endelige sværdstød ned i tyrens nakke. Hvis det bliver gjort rigtigt, dør tyren øjeblikkeligt, da den enten bliver ramt i hovedpulsåren, hjertet eller får rygmarven skåret over. Mislykkes det, dør dyret en langsom død, og matadoren risikerer at blive buhet ud af publikum.

Hvor og hvornår?
Sæsonen for tyrefægtning begynder den første uge i februar med fiestas i Valdemorillo og Ajalvir, der ligger nær Madrid. Andre steder – især i Castilien og Andalusien – er tyrefægtning og tyreløb gennem byen en fast del af byens festivaler. Særligt er fiestaen i Pamplona kendt for sin traditionen med at lade en flok modige mænd løbe foran ophidsede tyre. Sæsonen slutter i oktober, hvorefter det er svært at opdrive en tyrefægtning i landet.


Debatten om tyrefægtning
I dag er der en stor og voksende anti-tyrefægtningsbevægelse i Spanien. Regeringen har forbudt børn under 14 år at gå til tyrefægtning, og statsejet tv har ikke længere livedækning af kampene. Tyrefægterverdenen fik endnu et slag, da den catalanske regering vedtog et forbud mod tyrefægtning i 2012. På den anden side har tyrefægtning stadig nogle højtstående tilhængere. For eksempel blev der i 2008 givet 600 millioner euro i offentlig støtte til tyrefægtningens avlsbranche, og kong Juan Carlos har sagt, at ”den dag EU forbyder tyrefægtning, er den dag Spanien forlader EU”.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx