Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 03/03-14 22:09; Opdateret: 09/04-14 09:50

Stå kun seks centimeter fra hajerneStå kun seks centimeter fra hajerne

Kom rigtig tæt på hajer og andre havdyr i Kattegatcentret

storybild

I hajtunnelen er der kun seks centimeter glas mellem de besøgende og hajerne. (Billede: Kattegatcenteret)

Der går et sus igennem folk, da hajen som en mørk skygge glider yndefuldt hen over hovederne på os. Den er så tæt på, at vi tydeligt at kan se rækkerne af sylespidse tænder og det kølige øje, der betragter os gennem glasset. Kun seks centimeter glas adskiller os fra denne ultimative dræbermaskine. Men alligevel er det med fascination i langt højere grad end frygt, at vi betragter hajen, der drejer let med halefinnen og forsvinder i en flydende bevægelse.

Her finder du tropiske jungledyr i Danmark
Her finder du tropiske jungledyr i Danmark


Hajtunnelen er uden tvivl et af højdepunkterne i Kattegatcentret. Men det store, moderne akvarium har også meget andet at byde på. Med ikke mindre end 1,5 millioner liter havvand er Oceanariet den største tank i akvariet. Her er stimefisk, store bundfisk og flere af de hajarter, der lever i de danske farvande lige uden for Kattegatcentrets vinduer. Fiskene håndfodres dagligt af en dykker, mens der bliver fortalt om de forskellige arter. I andre akvarier kan du opleve tropiske fisk, røre ved en ægte dolkhale og møde sælerne, der boltrer sig i et udendørs bassin.

Den Blå Planet er en kæmpe succes
Den Blå Planet er en kæmpe succes

Ud over de store akvarier byder Kattegatcentret også på et interaktivt spil, hvor du blandt andet skal padle i kajak i ishavet og løbe om kap med en virtuel haj. Gennem aktiviteterne lærer man en masse om havet og klimaforandringer.

Kom under vandet – i byen
Kom under vandet – i byen

Man lærer også om hajer. En stor model af en haj står på gulvet, og når man trykker forskellige steder på dens krop, fortæller en skærm om hajens fantastiske indretning. Mest tankevækkende er dog en lille tekst på væggen ved siden af hajen. Her står, at fem mennesker i gennemsnit dør hvert år i ulykker med hajer. Til sammenligning bliver 100.000.000 hajer hvert år slået ihjel af mennesker. Så hvem har mest grund til at være bange for hvem?

Nye turistattraktioner slår rekorder - Se hvilke
Nye turistattraktioner slår rekorder - Se hvilke

En dag bag glasset
En dag bag glasset

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokselegendens rørende bisættelse:...
bt.dk
Tre sikre og en masse spørgsmålstegn:...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx