Af Caroline Meldgaard - 31/10-14 19:04

Efterårsro i SmålandEfterårsro i Småland

Eventyret findes i de svenske skove, på søernes overflade og i fårenes brægen. Vi stillede ind på ro, og tog familien med på tur.

Bildstrecke im Grossformat »

Vi er kørt langt ind i de svenske skove, passerer hestene på folden og gederne bag hegn og finder til sidst Piggaboda Kvärn mellem de smålandske søer. En lille klynge af rødmalede huse og en gammel mølle. Her står tiden helt stille. Det blå-gule flag vajer udenfor, og vi er ikke i tvivl om, hvor i verden vi er.

Shopping du aldrig glemmer
Shopping du aldrig glemmer

Vi er et par timer fra København, og det er som at komme hjem til bedste og bedstefar og være længe ventet. Piggaboda Kvärn er meget mere end bed and breakfast. Stuerne er varme og væggene dekoreret med familiebilleder og pynteting, som vi opdager i stearinlysenes skær. Krukkerne er fyldt op med vingummi og karameller, og ungerne hviner som til juleaften.

Skattejagt på Bornholm
Skattejagt på Bornholm

Pulsen falder, og vi bliver samtidig vartet op med lækker landlig mad fra morgenkvist til solnedgang. Morgenbuffeten bugner af hjemmeslynget honning, æg, mange grove brød og gode oste. Og med udsigten til at være væk i naturen hele dagen ordner værterne vores madpakker, som holder appetitten i skak til vi, under aftenstide, er tilbage til endnu et fantastisk veldækket bord med tre retter i vente. Vi bor her et par dage og nyder skovens ro, for den formår virkelig at lægge et beroligende tæppe om vores trætte storbyskuldre.

Når vi træder ud i naturen, er der fuldstændig vindstille. Vi sætter jollen med el-drevet motor i søen. Der er ikke en dønning, ikke en kattepote. Kun ringe, der breder sig i den spejlblanke overflade, når gedderne springer. Og det gør de, mens solen står lavt over eftermiddagen og over børnenes forventningsfulde ansigter.

Verdens lækreste poolbarer
Verdens lækreste poolbarer

Vi har sat fiskestængerne til at trawle efter båden, for man kan jo være heldig. Og vi er beredte, hvis en af de store gedder skulle bide på. Hvis man da nogensinde kan være forberedt på en gedde. Men gedden udebliver, og vi glemmer også alt om fangst, for vidderne åbner sig foran os og næsten lydløst bevæger vi os gennem vandet, mens pulsen falder yderligere og den indre energi stiger. Alt er ro. Vi har fået, hvad vi kom for.

Da dagen går på hæld, vender vi hjem. Birketræer, mos og søbred. Hjem til den lille rødmalede landsby med den gamle mølle, som ind imellem åbner for gæster, som vil kværne eget mel. Vi fodrer fårene i baghaven med svensk knækbrød. Småland er smuk i efteråret.

Børn i Byen var inviteret til Piggaboda Kvärn af Visitsweden.

LÆS OGSÅ: De tyske turister strømmede til Danmark i sensommeren

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anfører Kjær støttede dopingdømt...
bt.dk
Trump aflyser møde med Nordkorea: Læs...
bt.dk
LTF-medlem udvises af Danmark
bt.dk
Lang kø: Flere biler impliceret i uheld
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx