Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 09/07-14 16:50

Her er slottet for de ugifte kvinderHer er slottet for de ugifte kvinder

Vallø Slot syd for Køge tiltrækker ikke ret mange turister. Men det er synd, for det er ikke noget helt almindeligt slot

storybild

Vallø Slot er et ægte prinsesseslot. Ved siden af slottet ligger sennepsgule landsbyhuse. (Billede: Anders Stoustrup)

Fra afstand ligner det noget fra et eventyr. Høje, spidse tårne spejler sig i voldgraven, og omkring slottet strækker haver sig i tre retninger. Den fjerde side kigger ud over en lille hyggelig landsby med brolagte gader og små sennepsfarvede huse.

Her er Danmarks mest spændende hul i jorden
Her er Danmarks mest spændende hul i jorden

Buede broer fører over slottets to voldgrave og leder besøgende frem mod en monumental port, der er rigt dekoreret med våbenskjold.

Nyd Danmarks smukkeste udsigt
Nyd Danmarks smukkeste udsigt

Et mere perfekt prinsesseslot skal man lede længe efter. Men Vallø Slot har da også været hjem for både dronninger og utallige adelige frøkener. Slottet kan føre sin historie tilbage til 1200-tallet, mens det nuværende udseende stammer fra 1580’erne. Gennem tiderne har Vallø været ejet af flere kendte adelsslægter, indtil Frederik den 4. købte slottet i 1708 og skænkede det til sin kone til venstre hånd, Anna Sophie Reventlow.

Landsby-idyl på tiltrækkende Tåsinge
Landsby-idyl på tiltrækkende Tåsinge


Ved kongens død i 1730 blev Anna Sophie forvist fra Vallø Slot af den nye konge, Christian den 6., der forærede det til sin dronning, Sophie Magdalene.

Her er Bornholms fineste havne
Her er Bornholms fineste havne

Det var hende, der syv år senere stiftede Vallø Kongelige Frøkenstift med det formål at hjælpe ugifte døtre af den danske adel, der af økonomiske årsager ikke kunne klare sig selv. Uden uddannelse eller husbond havde sådanne døtre ikke mange muligheder i datidens samfund. Men mod betaling kunne de få lov at flytte ind på Vallø Slot, hvor de bidrog med forskelligt socialt arbejde. Sådan stod det på i mere end 250 år, indtil man i 1976 stoppede for nye tilflyttere. Stiftet eksisterer dog stadig, og det bidrager til slottets eventyrlige karakter.

Nordby er en af Danmarks perler
Nordby er en af Danmarks perler

Slottet er lukket for offentligheden. Men gården og de smukke omgivelser er åbne for alle.

Tre sjove stier: Se Bornholm til fods
Tre sjove stier: Se Bornholm til fods

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx