Af Lonely Planet - 13/03-15 08:51

I marts bliver der sat fut i ValenciaI marts bliver der sat fut i Valencia

Fest, fyrværkeri og enorme bål. Las Fallas-festen i Valencia er en oplevelse.

storybild

(Billede: Emilio García, Flickr)

Las Fallas er en traditionel, spansk folkefest, der når de vildeste højder i byen Valencia. Festen fejres fra den 15. til den 19. marts og består af flere dages dansen, druk natten lang, fyrværkeri i topklasse og optog. Festen slutter med en rituel afbrænding af farvestrålende figurer i gaderne.

GUIDE: Forførende ski-gastro i Gressoney
GUIDE: Forførende ski-gastro i Gressoney

Figurfest
Festens æresgæster, de såkaldte fallas, er kunstfærdigt udsmykkede figurer, der bliver kørt rundt i byen i løbet af festens fem dage. Industrien omkring fremstillingen af dem er så stor, at der faktisk er et helt område af Valencia, der kaldes Ciutat fallera, ”Falleraernes by”.

Her knokler en hær af kunstnere, skulptører og håndværkere i månedsvis for at forvandle træ, pap, voks og flamingo til skøre, sjove eller uhyggelige figurer – nogle over fem etager høje!

GUIDE: På norsk natureventyr med børnene
GUIDE: På norsk natureventyr med børnene

Party non stop
De fem dage og nætter under Las Fallas flyder sammen i en stor fest af farvestrålende optog med årets figurer, der gør grin med berømtheder, aktuelle begivenheder eller lokale skikke. Gaderne er et virvar af festglade folk, der vrimler ind og ud af restauranterne og barerne, og overalt høres larmen fra kanonslag og heksehyl.

De, der vover at tage en lille lur, bliver brat vækket hver morgen kl. 8 af La Despertà – en slags morgenmusik, hvor adskillige muntre blæseorkestre fylder luften med musik, mens kanonslagene brager.

GUIDE: Wunderbare Tyskland - otte destinationer du skal besøge
GUIDE: Wunderbare Tyskland - otte destinationer du skal besøge

Fra figur til fakkel
Det vildeste indslag i Las Fallas er La Cremà, ”afbrændingen”, hvor alle byens figurer bliver futtet af. Og det er altså ikke et lille, forkølet sankthansbål, som vi kender det hjemmefra, men en fuldstændig vanvittig bålfest. Figurerne er proppet med fyrværkeri, der skaber eksplosionsagtige bål, og i de små gader er brandvæsenet nødt til at pøse vand på husfacaderne, så der ikke går ild i dem!

Højdepunktet er, når den sidste falla brændes af på Valencias rådhusplads. Og siden fortsætter festen til den lyse morgen med mere dans, musik og fyrværkeri.

GUIDE: Velkommen til Beervana!
GUIDE: Velkommen til Beervana!

60 millioner op i røg
Det er ikke gratis at holde en fest af de dimensioner, man oplever i Valencia. Så på trods af Spaniens dybe finanskrise løb udgifterne til figurerne i 2012 op i omkring 60 millioner kroner.

Hvert kvarter sponsorerer sin egen falla, og når byen vågner op efter plantà (natten hvor man lægger sidste hånd på figurerne), ruller over 350 fallas ud på gaden. Den dyreste falla i 2012 kostede omkring 3 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Udforsk det kreative Montparnasse

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske Spil: Her kommer årets første...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx