Af Lonely Planet i samarbejde med metroxpress - 26/06-15 07:37

Budapest: Oplev kur og kultur som for tusind år sidenBudapest: Oplev kur og kultur som for tusind år siden

Den ungarske hovedstad Budapest er et sandt mekka, når det kommer til termiske bade.

Bildstrecke im Grossformat »

Året rundt har byens indbyggere mulighed for at lade kroppen synke ned i det styrkende, dampende vand, der kommer fra over 120 naturlige kilder. De dyrker en flere tusind år gammel tradition, der forbinder kur og kultur, og du er velkommen til at være med. Her er fire fantastiske forslag.

GUIDE: Oplev Kinas storslåede templer
GUIDE: Oplev Kinas storslåede templer

Fra mudderbad til arkitektonisk luksus: Gellért-badene

Allerede i det 16. århundrede kom tyrkerne her for at forskønne og forkæle dem selv. Dengang blev kuroplevelsen kaldt for Sárosfürdõ (som betyder ‘mudderbade’), navngivet efter det fine mudder, der var i kilderne. I 1918 åbnede badene, som de ser ud i dag, udsmykket i art-nouveau-stil med statuer, mosaikker og en enorm glaskuppel over det indendørs bassin. Den ekstravagante bygning leder tankerne hen på at bade i en katedral, og det føles lidt som at træde ind i en tidslomme fra gamle dage. Dette understreges perfekt ved, at man skal henvende sig til en opsynsmand, når man ønsker at få låst sit skab eller sin kabine.

Ystad Saltsjøbad – selvforkælelse og spa-luksus er kun en time væk
Ystad Saltsjøbad – selvforkælelse og spa-luksus er kun en time væk

Tyrkiske traditioner og helbredende drikke: Rudas-badene

Der er flere tyrkiske bade i Budapest, men Rudas-badene, som blev bygget i 1566 under den tyrkiske besættelse, er det mest gennemførte bad af alle. Her kan man få stressede tanker på afstand i det ottekantede bassin omgivet af stenmure og massive søjler og med en stor hvælvet kuppel med farvet glas tronende for oven. Dette termiske bad byder også på en række mindre bassiner med forskellige temperaturer samt sauna og en skøn swimmingpool til de, der hellere vil svømme end slappe af. Derudover har badene en drikkehal, der tilbyder drikkekure fra tre forskellige kilder, som skulle have helbredende kræfter. Noget, de lokale ofte dyrker.

GUIDE: Velkommen til Beervana!
GUIDE: Velkommen til Beervana!

Østeuropas Paradis: Széchenyi-badene

I den nordlige ende af byparken, den grønne oase i bydelen Pest, ligger de populære Széchenyi-bade. De tiltrækker hver dag mange mennesker, og det forstår man godt! Med sine 15 indendørs- og tre udendørsbassiner er badene et af de største af sin slags i Europa. De tilhørende, nærmest slotlignende bygninger med gule facader i overdådig stil gør stedet til et paradis på jord. Om sommeren er det behagelige vand fyldt med turister, der lader sig forkæle under solens lune stråler. Om vinteren kan man nyde den ekstraordinære oplevelse, det er at være omsluttet af 38 graders varmt vand, der damper i den frostkolde luft. Din krop og sjæl vil takke dig efter dit besøg her!

GUIDE: Wunderbare Tyskland - otte destinationer du skal besøge
GUIDE: Wunderbare Tyskland - otte destinationer du skal besøge

Badeøen for alle: Palatinus Strand

På Margaretøen, som er ligger i Donau mellem bydelene Buda og Pest, finder man bygninger i middelalderstil, ruiner, hyggelige restauranter og caféer, vidunderlig natur og – selvfølgelig – store badeområder. Et af disse er Palatinus Strand, som giver plads til mere sjov og leg end mange af de andre kurbade. Området er stort med over 12 bassiner, heraf to termiske, samt bølgemaskiner, kæmpe vandrutsjebaner og børnebassiner. Her får man lidt af det hele. Derfor er stedet både oplagt til en dagsudflugt for hele familien, for folk, der vil lure på badenymfer og strandløver, samt parret, der ønsker total afslapning og velvære i det sunde, termiske vand.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx