Af Lonely Planet - 23/10-15 12:45

GUIDE: Oplev Marrakesh som de lokaleGUIDE: Oplev Marrakesh som de lokale

Marrakesh er et sandt 1001 nats eventyr med små labyrintiske gader, slangetæmmere, tæppehandlere og en liflig duft af krydderier.

Bildstrecke im Grossformat »
Marrakesh er et sandt 1001 nats eventyr med små labyrintiske gader, slangetæmmere, tæppehandlere og en liflig duft af krydderier. Oplev den magiske forhenværende marokkanske hovedstad, som de lokale gør det. Arganolie er kendt som et skønhedsprodukt i Vesten, men er i virkeligheden en marokkansk geds efterladenskaber. Du finder de bedste Marokkanske restauranter i Medinaens riader: traditionelle islamiske huse med små oaselignende gårdhaver. Køb aldrig noget på et marked med en guide, hvis du vil have den bedste pris. Butiksindehaverne er nødt til at lægge guidens provision oveni regningen. Køb aldrig noget på et marked med en guide, hvis du vil have den bedste pris. Butiksindehaverne er nødt til at lægge guidens provision oveni regningen. Marrakesh er det perfekte sted at krydse en hammamoplevelse af på listen. Vælg en privat spa-hammam, hvis du vil forkæle dig selv. De minder lidt mere om en spaoplevelse end de offentlige hammamer. Vær opmærksom, når du bestiller en hennatatovering: I stedet for at bruge naturlig henna, som er rødbrun, bruger nogle af hennatatovørerne sort henna, som kan indeholde kemikalier, der kan udløse hudallergi Køb aldrig noget på et marked med en guide, hvis du vil have den bedste pris. Butiksindehaverne er nødt til at lægge guidens provision oveni regningen. Den forfriskende marokkanske myntete er lavet på marokkansk mynte, som smager anderledes end almindelig mynte. Mynten siges at hjælpe på mavesmerter og hovedpine. Den forfriskende marokkanske myntete er lavet på marokkansk mynte, som smager anderledes end almindelig mynte. Mynten siges at hjælpe på mavesmerter og hovedpine. Kig godt efter, når du køber din safran: Er trådene små og rødlige, og er der en lille gul spids i toppen?

Oplev den magiske forhenværende marokkanske hovedstad, som de lokale gør det.

1.200 gode grunde til at tage til Grækenland
1.200 gode grunde til at tage til Grækenland

Få en hennatattoo
Når du er i Marrakesh, så skal du prøve en hennatatovering. De er utrolig smukke, og så holder de en hel måned. Hennatatoveringer består af naturlig farve fra hennatræet og påføres traditionelt ved festlige lejligheder, især den islamiske festival Eid al-Adhar og før bryllupper, hvor kvinder samles for at udsmykke bruden. Opsøg en af de hippe hennacafeer eller –tatovører i byen, og få lavet din egen. Hold dig til traditionen, og få lavet en tattoo af smukke mønstre og blomster på hånd og håndled – eller kom med dine egne ideer.

I den populære Henna Cafe (hennacafemarrakech.com) kan du nyde lækre kefta (kødbolle) sandwichs, alt imens du får lavet din ink af stedets hennakunstner. Overskuddet går til lokale i nød, så du kan gå derfra med god samvittighed, fuld mave og en lækker tattoo. Hvis du er modig, er der også mulighed for at købe dit egen hennatatoveringssæt.

GUIDE: St. Pauli - Hamborgs alternative bydel
GUIDE: St. Pauli - Hamborgs alternative bydel

Spis som de lokale
Marrakesh er kendt for sin pikante, søde og traditionsrige mad, men byen har ikke en stor spise ude-kultur, og det er måske forklaringen på, at så mange restauranter er en skuffelse, der serverer slasket couscous og kedelige tagine-retter. Hvis du vil finde de ægte perler, så prøv disse steder:

I Marrakesh er Medina den traditionelle arabiske del af byen, ikke en dansk popstjerne. Her findes riad’erne; traditionelle islamiske huse med gårdhaver så rolige, at du glemmer, at du befinder dig midt i en travl storby. Her bydes du på lækre marokkanske specialiteter, men husk at bestille bord i forvejen - Riad’ens dada’er (kokke) skal lige have en chance for at forberede menuen. Prøv f.eks. La Tobsil med 5-retters menuer og mavedans (22 Derb Abdellah ben Hessaien). Byens talrige travle madboder er et livligt og velsmagende alternativ til gårdhaverne. Midt på dagen er det her, de lokale nyder specialiteter som lækker merquez (krydret lammepølse), teyhan (farseret milt) eller brochettes (kebabber).

GUIDE: Privatliv og rene numser i Tokyo
GUIDE: Privatliv og rene numser i Tokyo

Bad på Marrakesh-manér
Hvis du er frisk på lidt lokalt samkvem – og en ret kraftig skrub – bør du opsøge en af byens offentlige badeanstalter. En hammam er et marokkansk dampbad, hvor du kan skylle, svede og skrubbe dagens skidt af dig og måske slutte af med en omgang massage. Prøv f.eks. den 400 år gamle Hammam Bab Doukkala (Rue Bab Doukkala); et smukt sted, hvor du kan få en sludder med en lokal, da hammamer især bliver brugt til at dyrke det sociale. Nøgne, behårede kroppe er stadig en del af billedet derinde, selvom de fleste efterhånden bader i deres undertøj. Til gengæld er det kønsopdelt, så du kommer kun til at dele badevand med folk af dit eget køn.

Når du er vasket ren, er det ved at være skrubbetid. Du kan gøre det selv med en medbragt el-kis (ru handske), eller du kan betale en medarbejder for at gøre det. Vælger du det sidste, får du formentlig en skrub, som med garanti vil fjerne alt, hvad der minder om døde hudceller på din krop – og måske også lidt mere – rundet af med en kort, overfladisk massage.

Du kan også vælge en privat spa-hammam. De minder lidt mere om en rigtig spaoplevelse og er en lidt mere luksuøs oplevelse.

OPLEV CANADA: Udforsk Canadas ekstreme natur
OPLEV CANADA: Udforsk Canadas ekstreme natur

Tæppekøb for begyndere
Ok, du havde nok allerede regnet det ud: Det er ikke for at blive venner med dig, at tæppesælgerne i Marrakeshs gader tilbyder dig myntete. Når de hårdnakket påstår, at et tæppe er ægte, så skal du også lige tage den med et gran salt, da mange tæppehandlere lægger nye tæpper ud i solen for at få dem til at se ældre ud.

Når alt det så er sagt, er Marrakesh en sand Aladdins hule, når det kommer til tæpper. Flyvende eller ej – her er noget for enhver smag og tegnebog, og byen giver på magisk vis en lyst til at gribe dybt ned i pungen og betale for et dyrt 5x5 meter gulvtæppe til ens lille lejlighed derhjemme. Men husk, at det er med at være på tæerne og klar til at prutte om prisen. De dyreste tæpper kaldes rabati og er tykke tæpper med smukke motiver. De billigere, sort-hvide shedwi-tæpper er også skønne.

Indled en hver samtale med et ’es salaam alajkum’, så er du godt fra start.

GUIDE: Gå festivalamok i Storbritannien
GUIDE: Gå festivalamok i Storbritannien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx