Af Jesper Møller - 19/09-14 16:48

Gåtur på indlandsisenGåtur på indlandsisen

I omegnen af Grønlands internationale lufthavn i Kangerlussuaq er det muligt at få sig en ganske særlig naturoplevelse.

Forholdene er så enorme, at det næsten overstiger den menneskelige fatteevne. Det gigantiske ishav, der ligger foran an os, strækker sig hele 700 km, og på det tykkeste sted er isen 3,5 km tyk. Selv står vi på en bagatel af 2-300 meter tyk is, hvilket efter grønlandske forhold svarer til den spæde is på en dansk sø efter et par dages frostvejr.

Velkommen til omegnen af bygden Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord på dansk). Som det eneste sted på Grønland kan indlandsisens kant her nås året rundt via landjorden, og det er lige nøjagtigt der, vi befinder os. Indlandsisen ligger godt 25 km øst for bygden, og flere steder kan man køre frem til en 20-30 meter høj mur af is, som udgør spidsen på en af Russels-gletsjerens såkaldte fingre. Det gælder dog om ikke at komme helt ind under ismuren, da enorme stykker på størrelse med en lastbil hvert øjeblik kan brække af og begrave de uforsigtige under et bjerg af is.

Turen derud foregår i terrængående køretøjer og går i bogstaveligste forstand over stok og sten, men for enden belønnes man med den fantastiske oplevelse, som det er at betræde indlandsisen.
Her er ikke spejlglat som på en vinterfrossen dansk sø eller skøjtebane, det er snarere som at gå på et enormt og kuperet tæppe af knust is. Rundt omkring er der huller med vand samt mindre gletsjerspalter, så det gælder om at se sig for og så indimellem at stoppe op og nyde det enestående landskab med is så langt øjet rækker.

En ekspedition til indlandsisen har den dejlige sidegevinst, at man oplever en stor del af områdets rige dyreliv. Man skal være mere end almindeligt uheldig for ikke at se moskusokser, og derudover vil man som regel også se rensdyr samt en lang række fugle.

Fakta
- På grønlandsk betyder Kangerlussuaq ”den lange fjord”.
- Byen ligger i bunden af en 180 km lang fjord.
- Turistsæsonen i Kangerlussuaq er kort og varer fra starten af juni til slutningen af september.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-stjerne er blevet...
bt.dk
Efter vanvittigt drømmemål: Real...
bt.dk
25-årig dansk stjerne er blevet gift
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx