Af Jesper Møller, Rejs Bedre - 21/03-14 04:19

Mærk historiens vingesus i MoskvaMærk historiens vingesus i Moskva

Den Røde Plads i Ruslands hovedstad er imponerende flot, og her mærker man i den grad historiens vingesus.

storybild

Den forunderlige og farvestrålende Vasilij-katedral er pladsens smukkeste bygning. Arkitekten fik eftersigende sine øjne stukket ud af zaren efterfølgende. (Billede: Jesper Møller)

Den Røde Plads i hjertet af Moskva er en af klodens smukkeste pladser. Her åbenbarer den forunderlige Vasilij-katedral, Kreml samt Lenins mausoleum sig i al deres pragt.

Smukkest er ubetinget Vasilij-katedralen, der med sine farvestrålende løgkupler er som taget ud af en eventyrfilm. Katedralen blev opført i 1500-tallet på foranledning af zar Ivan den Grusomme, der efter sigende efterfølgende stak øjnene ud på arkitekten, da han ikke ville have, at denne opførte en endnu flottere kirke andetsteds.

Kreml er også flot, men samtidig lidt frygtindgydende, når man tænker på, at det er bag disse høje mure, at Lenin, Stalin, Gorbatjov og Putin har styret det mægtige rige.

En del af Kreml er åben for offentligheden, og det må man ikke snyde sig selv for. Det samme gælder et besøg på Den Røde Plads ved aftenstide, hvor de oplyste bygninger giver en helt anderledes, men ikke mindre fascinerende oplevelse af magtens centrum.

For de indkøbslystne er der også meget at komme efter på Den Røde Plads. På den ene langside finder man GUM, der engang var det statslige stormagasin, men som i dag huser over 200 butikker i elegante rammer.

Det er en sand fornøjelse at spadsere rundt på Den Røde Plads, som er et velkomment bilfrit helle i den hektiske storby. Selv om besøget på Den Røde Plads er mit første, er der alligevel lidt genkendelsens glæde over det.

Det skyldes de utallige gange, man har set billeder fra pladsen på tv, og jeg fornemmer virkelig historiens vingesus under slentreturen hen over den enorme plads. Og selv om man har set pladsen talrige gange før i fjernsynet, er det noget helt andet at være der selv.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx