Af Arne Hulgaard, Rejs Bedre - 06/02-14 19:07

I Kina spiser de hunde – og alt muligt andetI Kina spiser de hunde – og alt muligt andet

Markeder i Kina er eksotiske med mad, vi ikke kender fra de danske køle-diske. Xians madmarked er fascinerende og fra-stødende på samme tid

storybild

Døde hunde på markedet i Xian. (Billede: Arne Hulgaard)

Markeder i Kina er eksotiske med mad, vi ikke kender fra de danske køle-diske. Xians madmarked
er fascinerende og fra-stødende på samme tid.

En kinesisk port markerer indgangen til Xians overdækkede madmarked. Det beskidte plexiglastag har sikkert været gennemsigtigt engang, men nu tillader det kun et dæmpet gulligt lys at trænge ind i det aflange rum.

Den uhyggeligste sti: Du gætter aldrig hvor den ender
Den uhyggeligste sti: Du gætter aldrig hvor den ender

Gulvet er næsten lige så beskidt som taget. Selv om små vandpytter indikerer, at nogen har gjort et halvhjertet forsøg på rengøring. Ventilation er der intet af, så stanken af fisk og råt kød hænger tungt i den stillestående luft.

Disse mærkelige ting klager vi over på vores ferie
Disse mærkelige ting klager vi over på vores ferie

I denne halvdunkle, gullige verden synes intet at ligge stille. Slet ikke madvarerne. I store plastikkar på gulvet vrider ål sig mellem hinanden som en levende gordisk knude. I andre bassiner prøver skildpadder desperat at klatre op ad de glatte vægge, mens krabber kæmper om pladsen i overfyldte plastikspande. Et sted har en sælger hældt hele sin beholdning af krabber ud på gulvet. De er tydeligvis dagens tilbud, og ivrige kunder roder rundt i den levende bunke.

I denne by kan du smage på hele Asien
I denne by kan du smage på hele Asien

Det varer lidt, før vi får øje på bunken af døde hunde, der ligger stablet i et hjørne af markedet. Med en blanding af afsky og fascination går vi nærmere. Der er intet sødt eller nuttet over dem. Tværtimod virker de nøgne, glatbarberede kroppe nærmest uhyggelige. Sælgerens attitude giver intet indtryk af samvittighedskvaler. For ham er dette helt normalt. Det er kun for os vesterlændinge, der er vant til at købe vakuumpakket kød i supermarkedet og har et lidt andet forhold til hunde, at dette syn er en grænseoverskridende oplevelse.

Kinesisk mand spiste gratis i lufthavn i ét år
Kinesisk mand spiste gratis i lufthavn i ét år

Vi takker pænt nej til sælgerens sikkert udmærkede dagspris på hundekød og fortsætter til naboboden, hvor en bunke levende fisk ligger og spræller i det dunkle lys.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
Så du ham? Verdensstjerne rendte...
bt.dk
Børnefødselsdag udviklede sig...
bt.dk
Tine Aurvig-Huggenberger taler ud om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx