Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 03/03-14 22:15; Opdateret: 03/03-14 22:25

Vulkanudbrud truer Javas store templerVulkanudbrud truer Javas store templer

Da den indonesiske vulkan Mount Kelud gik i udbrud den 13. februar, understregede den tydeligt, hvor udsatte Javas gamle tempelruiner er

storybild

Prambanan er en af de hinduistiske tempelruiner. (Billede: Anders Stoustrup)

Indbyggerne på det centrale Java fik kun få timers varsel, inden vulkanen Mount Kelud eksploderede og sendte røg og aske 10 kilometer op i luften.

Her er kaffen lavet af ægte lort
Her er kaffen lavet af ægte lort

Mount Kelud har mere end 15.000 menneskeliv på samvittigheden siden 1500-tallet, så regeringen var hurtig til at evakuere området. Lufthavne blev lukket, og fly blev omdirigeret.

Lev driverlivet på tre festlige paradisstrande
Lev driverlivet på tre festlige paradisstrande

Men udbruddet tegner også et andet dystert billede. Næste morgen havde vinden båret askeskyerne vestpå mod den gamle sultanby Yogyakarta, hvor asken regnede ned over to af Sydøstasiens mest storslåede tempelruiner: det buddhistiske Borobodur og de hinduistiske stentempler ved Prambanan. Ruinerne blev straks lukket, og i et forsøg på at beskytte de 2.672 stenrelieffer og 504 Buddha-statuer blev Borobudur dækket til med stof. Siden udbruddet har man arbejdet intenst på at rense templerne for aske, og de er nu igen delvist åbne.

Hun gav sin hotelkæde et forkert navn
Hun gav sin hotelkæde et forkert navn

»Man kan endnu ikke sige med sikkerhed, om der kommer flere udbrud fra Mount Kelud i denne omgang. Men Java er en meget aktiv zone, og flere udbrud vil med sikkerhed komme på et tidspunkt,« forklarer lektor ved Aarhus Universitets Institut for Geoscience Thomas Ulrich.

Denne restaurant serverer kun én ret
Denne restaurant serverer kun én ret

Om udbruddene rammer Borobodur eller Prambanan, er et spørgsmål om held og uheld. Indtil nu har tempelruinerne overlevet hyppige vulkanudbrud i 1.200 år. Men muligheden for ødelæggelser som følge af vulkansk aktivitet er i høj grad til stede. Det understreger Mount Keluds nylige udbrud.

Oplev Bali sammen med de lokale
Oplev Bali sammen med de lokale

Borobodur og Prambanan fra det 9. århundrede er to af Indonesiens største seværdigheder. Begge tempelruiner er på Unescos verdenskulturarv-liste.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx