Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 06/01-14 22:45; Opdateret: 06/01-14 23:02

Her er Burmas eventyrlige ruinbyHer er Burmas eventyrlige ruinby

På en flad slette i Burma rejser tusindvis af templer sig af støvet og skaber et af Asiens mest oversete arkæologiske vidundere

storybild

Solopgang over Bagan. Ruinbyen Bargan var tidligere en af verdens største byer og er nu på Unesco’s liste over verdens kulturarv. (Billede: Thinkstock)

Det er vidunderligt at cykle rundt mellem Bagans ruiner, der ligger badet i den bløde morgensol.

Dette land kan blive det nye Thailand
Dette land kan blive det nye Thailand

Langs vejen passerer vi små grupper af munke i lavmælt samtale, der nysgerrigt kigger op, når vi cykler forbi. På markerne mellem ruinerne er det høsttid, og bønderne har travlt med at fylde oksekærrer med korn og halm. Alt ånder fred og ro langs de støvede jordveje. For set i lyset af hvad der også omgiver os, er her forbavsende få mennesker …

Backpackere får ny mulighed for at komme ind i Burma
Backpackere får ny mulighed for at komme ind i Burma

På denne flade slette langs Ayeyarwady-floden byggede Bagans konger fra omkring 850 efter Kristus og 230 år frem en by af enorme dimensioner. Mere end 4.400 templer og paladser hævede sig over byens beboelseshuse. Nogle bygninger var ganske små, mens andre var enorme. Nogle var massive, mens andre havde indre rum med guldbelagte Buddha-statuer og storslåede vægmalerier. Byen må have taget pusten fra enhver rejsende. Også opdagelsesrejsende Marco Polo, der beskrev synet af Bagans templer som: ‘dækket af guld i en god fingers tykkelse… et af de mest fantastiske syn i denne verden’.

Tag på safari i Thailand
Tag på safari i Thailand

Dengang var Bagan en af verdens største byer, og de prægtige stentempler fungerede som religiøst centrum for et magtfuldt imperium. Munkenes messestemmer forstummede dog brat i 1287, da byen blev plyndret af Kublai Khans mongolske krigere.

Ekspeditionsrejser hitter stort
Ekspeditionsrejser hitter stort

Herefter vendte verden ryggen til Bagan, og langsomt gled den før så mægtige tempelby ind i glemslen.
Dette er dog begyndt at vende. Unesco har optaget Bagan på sin eksklusive liste over verdens kulturarv, og hvert år finder flere og flere turister vej til denne afsidesliggende slette for at opleve solnedgangen over de tusindvis af templer.

3 gode grunde til at stoppe i Bangkok
3 gode grunde til at stoppe i Bangkok

Men det til trods er Bagan stadig et af Asiens mest oversete arkæologiske vidundere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Praktikant var...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Kendt shoppingcenter udvider: Nu...
bt.dk
Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx