Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 27/02-14 22:43

Den farverige plads er Katmandus hjerteDen farverige plads er Katmandus hjerte

Omkring pladsen Durbar Square i hjertet af Katmandu oplever man den nepalesiske hovedstad fra sin mest farverige side.

storybild

Farverigt klædte kvinder er ikke noget sjældent syn ved Durbar-pladsen. Her er to af dem faldet i snak i et tempelvindue ved pladsen. (Billede: Anders Stoustrup)

Vi er opslugt af menneskemylderet, allerede inden vi når frem til Durbar Square.

Overalt omkring os zigzagger mænd, kvinder og børn ind og ud mellem hinanden, mens de prøver at undgå cykeltaxierne, der med en trampende og prustende chauffør bag rattet baner sig vej gennem menneskehavet.

Thailand viser vejen til nirvana
Thailand viser vejen til nirvana

I boderne langs vejen er friskbagt brød og grøntsager lagt frem til skue, hvilket frister et par hellige køer, der ubemærket forsøger at stjæle en godbid.

Her er Burmas eventyrlige ruinby
Her er Burmas eventyrlige ruinby

Vi drejer ned ad en sidevej, og få minutter senere træder vi ud på Durbar Square – Durbar-pladsen – der er en af de smukkeste pladser i hele Nepal.

Dette land kan blive det nye Thailand
Dette land kan blive det nye Thailand

Fra omkring år 1200 til 1768 blev Katmandu-dalen regeret af Malla-dynastiet. Det var en vigtig periode i Katmandus historie, hvor både kulturen, kunsten og handlen blomstrede. Men i 1484 gjorde interne stridigheder det nødvendigt at splitte riget op i tre dele: Katmandu, Bhadgaon og Patan. Hvert af disse riger blev regeret fra en Durbar Square, der fungerede som rigets politiske og religiøse centrum. Det var her, kongepaladset lå, og pladsen omkring paladset var prydet med himmelstræbende pagoder og talrige templer med flotte træudskæringer.


Templerne står på pladsen endnu, og i de skyggefulde søjlegange kan man betragte de lokale nepalesere, der sidder og får sig en sludder med venner og bekendte.

Her finder du verdens billigste hoteller
Her finder du verdens billigste hoteller

Vi sætter kurs mod en af de største pagoder, hvor to hellige hinduistiske mænd i farvestrålende dragter sidder og kigger ud over folkemængden. I nærheden står en ung mand fuldt opslugt af sin bøn foran en fem meter høj statue af gudinden Durka.

Dette rejsemål bliver hot i 2014
Dette rejsemål bliver hot i 2014

Således fungerer Durbar Square stadig som et vigtigt religiøst knudepunkt for byens indbyggere.


Men det er i lige så høj grad det altid pulserende gadeliv, der gør Durbar-pladsen til et af de mest farverige områder af Katmandu.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gik ned med stress som tv-ekspert: Nu...
bt.dk
Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
Nye detaljer om det uhyggelige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx