Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 13/03-14 22:50; Opdateret: 09/04-14 09:48

Her finder man ægte badehotel-idylHer finder man ægte badehotel-idyl

Skjult mellem klitterne syd for Henne Strand ligger det vestjyske badehotel Henne Mølleå, der er designet af Poul Henningsen

storybild

Henne Mølleå Badehotel ligger fantastisk omgivet af klitter få minutters gang fra stranden. (Billede: Anders Stoustrup)

Grusvejen synes at sno sig i det uendelige mellem marehalmsklædte klitter, og man når lige at overveje, om man er kørt forkert, da badehotellet dukker op forude.

De lave gule bygninger smyger sig op ad klitterne og falder næsten i et med landskabet. Bygningerne er simple af udseende og blottet for overflødig pynt.

Kom tæt på de vilde bisonokser på Bornholm
Kom tæt på de vilde bisonokser på Bornholm

Og det var netop visionen hos den berømte arkitekt Poul Henningsen, da han i 1935 gik sammen med københavnersøstrene Othilia og Thekla Thorup om at skabe et badehotel her.

Søstrene havde ingen erfaring med hoteldrift, men Othilia tryllede ved komfuret, mens Thekla tog sig af regnskaberne. Badehotellet blev en øjeblikkelig succes, og fra åbningen i 1936 var der fulde huse sommeren igennem. Efter Theklas død førte Othilia badehotellet videre indtil 1954, hvor hun overlod det til sin nevø, der forærede det til sin unge brud, Edith, i morgengave.

Skagen er skøn – også i vinterkulden
Skagen er skøn – også i vinterkulden

Edith tog opgaven på sig. Hun kokkererede, vaskede tøj, serverede og sørgede for sine gæster fra morgen til aften. Det var også hende, der ringede med klokken, når gæsterne efter årets ferie i klitterne stævnede hjem til hverdagen i byen.

Herlige og hemmelige Heatherhill ligger i Danmark
Herlige og hemmelige Heatherhill ligger i Danmark

I dag føres traditionerne videre af det unge par Annemette og Casper. Komforten er blevet hævet betydeligt siden dagene med halmmadrasser og stearinlys, og restauranten blev i 2010 fremhævet i en bog om Skandinaviens 50 bedste spise- og overnatningssteder.

Her er Danmarks mest spændende hul i jorden
Her er Danmarks mest spændende hul i jorden

Men i tråd med stedets ånd er der stadig intet fint eller prangende over stedet. Tværtimod emmer Henne Mølleå Badehotel af den samme hyggelige og afslappede stemning, der har lokket folk til disse afsidesliggende klitter i næsten 80 år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx