Af Anders Stoustrup, Rejs Bedre - 06/02-14 21:15

Her er kaffen lavet af ægte lortHer er kaffen lavet af ægte lort

Kaffen af bønner fra små pelsdyrs afføring er efterspurgt og dyr. Man kan ikke bruge hvilken som helst slags lort til den fine kaffe

storybild

Speicherstadt Kafferösterei i Hamburg er et af de steder, hvor man kan smage den unikke kaffe. (Billede: Anders Stoustrup)

På cafeen Speicherstadt Kafferösterei i Hamburgs historiske pakhuskvarter serverer de en ganske særlig kop kaffe, der kun er mulig takket være et lille dyr, der på dansk kaldes en palmeruller.

Tobago har en bønne til den søde tand
Tobago har en bønne til den søde tand

Palmerullere ligner en blanding af en kat og en vaskebjørn, og en underart af dyret har i Indonesien og i Filippinerne udviklet en særlig smag for kaffebønner. Men dyret er ekstremt kræsent, og det spiser kun de bedste bønner, når de er perfekt modne.

Drik bare en ekstra kop: Kaffe får dig til at huske bedre
Drik bare en ekstra kop: Kaffe får dig til at huske bedre

Bønnerne kan dog ikke nedbrydes i dyrets mave og passerer derfor igennem systemet og ud igen med afføringen. Men på vej gennem kroppen udsættes de for en kemisk reaktion, der fremtryller en helt unik smag. Det ved de lokale kaffebønder, der troligt går og fisker kaffebønnerne ud af dyrets ekskrementer. Herefter vaskes bønnerne, inden de ristes og sælges under navnet Kopi Luwak.

Vær høflig og få rabat på din kaffe
Vær høflig og få rabat på din kaffe

Umiddelbart skulle man ikke tro det. Men Kopi Luwak er ekstremt eftertragtet, og priser på op mod 700 dollar kiloet (knap 3.900 kroner) er slet ikke uhørt. Derfor finder du heller ikke denne type kaffe hos Baresso eller Starbucks. Den kan af og til købes i specialbutikker, men kun meget få cafeer har den på menuen. En af dem er Speicherstadt Kafferösterei.

Starbucks-besøg med to kopper kaffe kostede: 12.000
Starbucks-besøg med to kopper kaffe kostede: 12.000

Inden du bestiller en kop Kopi Luwak, er det værd at spørge lidt ind til bønnernes oprindelse. Hvor man tidligere indsamlede bønner fra vilde palmerullere i skovene, ser man i stigende grad palmeruller-farme, hvor dyrene lever under kritisable forhold. Dyreværnsgrupper opfordrer til, at man undgår kaffe fra sådanne farme.
Men er bønnerne indsamlet under ordentlige forhold, er det værd at kaste sig ud i en kop ‘lorte-kaffe’ – hvis du tør …

Kaffe smager bedre, når vi TROR den er økologisk
Kaffe smager bedre, når vi TROR den er økologisk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
Mattias Hundebøll afslører særligt...
bt.dk
Se det søde billede: Filmstjerne er...
bt.dk
Kæmpebøde til køreskole: Over 1800...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx