Af Jesper Møller, Rejs Bedre - 08/09-13 13:45

Besøg Mellemøstens skjulte klippebyBesøg Mellemøstens skjulte klippeby

Den jordanske oldtidsby Petra er en fantastisk oplevelse og betragtes af mange som Mellemøstens største seværdighed

storybild

Petra blev i 2007 optaget på listen over ‘verdens syv nye vidundere’. (Billede: Jesper Møller)

Indledningsvis går man gennem en smal åbning mellem to enorme klippeblokke. Åbningen er visse steder blot få meter bred, og på begge sider rejser høje lodrette klippesider sig, der er op til 100 meter høje.

Pludselig træder man ud på en lille plads, og her åbenbarer der sig et svimlende syn, der fuldstændig tager vejret fra en. Direkte i den rosa sandstensklippe er en 43 meter høj facade til et tempel udhugget, og det blev vel at mærke gjort med håndkraft for omkring 2.000 år siden.

LÆS OGSÅ: Doktoren serverer den bedste morgenmad i Israel

Templet kaldes for al-Khazneh, Skatkammeret, og den er blot en af mange spektakulære bygninger i den sagnomspundne by, der helt frem til 1812 var en velbevaret hemmelighed for alle andre end de lokale beduiner.
Den skjulte klippeby er bestemt ingen hemmelighed længere, og i 2007 blev den ganske retfærdigt optaget på listen over ‘verdens syv nye vidundere’ – i selskab med blandt andet den kinesiske mur og Taj Mahal i Indien. Petra betragtes da også af mange som Mellemøstens allerstørste enkeltattraktion.

Den sagnomspundne klippeby var i hundredvis af år indhyllet i mystikkens slør, og dens tilstedeværelse var en velbevaret hemmelighed, idet de lokale beduiner forhindrede uvedkommende i at trænge ind.

Det var således først i år 1812, at det forklædt som beduin lykkedes for den schweiziske opdagelsesrejsende Johann Ludwig Burckhardt at få adgang til klippebyen.

Man kan sagtens forestille sig, hvor storslået oplevelsen må have været for ham, der i modsætning til os andre absolut ingen idé havde om, hvad der ventede ham.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Obama skriver kontrakt med Netflix
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx