Af Anders Stoustrup - 16/01-15 07:00

Frederiksstad – Nordtysklands velbevarede hemmelighedFrederiksstad – Nordtysklands velbevarede hemmelighed

Med sine hyggelige kanaler, små stenbroer og hollandske huse er det let at føle sig hensat til en hollandsk landsby. Men Frederiksstad ligger kun en times kørsel syd for den dansk-tyske grænse.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er på en strålende sommerdag, at vi træder ud på Frederiksstads centrale torv. På de små fortovscaféer langs kanalerne sidder folk med kolde fadøl, mens andre går fra vindue til vindue og ser på glaskunst, tingel-tangel og lokalt bagerbrød i butikkerne. De fleste huse omkring torvet er bygget i hollandsk stil med trappegavle, og på kanalerne sejler folk rundt i små pedalbåde og nyder solskinnet. Hvis vi ikke vidste bedre, skulle man tro, at vi er i Holland. Men faktisk var Frederiksstad i mange år en pæredansk by.

Da den danske hertug Frederik d. 3. af Gottorp gav ordre til Frederiksstads grundlæggelse i 1621, var drømmende store. Frederiksstad skulle være en blomstrende handelsby, der kunne konkurrere med nærliggende Hamborg. For at lokke folk til blev alle lovet religionsfrihed og 20 års toldfrihed. Det tiltalte mange, og snart begyndte driftige handelsfolk og dygtige håndværkere at strømme til den nye by. Rigtig mange kom fra Holland, og hurtigt tog Frederiksstad form efter hollandsk forbillede. En moderne retvinklet byplan blev tegnet, kanaler blev gravet, og huse blev opført med de karakteristiske hollandske gavle. Scenen var sat, og en storby var født.

Men Frederiksstad blev aldrig den store succes, kongen havde håbet, og da byen overgik til tyskerne efter krigen i 1864, var den stadig en uanseelig lille landsby. Det er vores held i dag. For Frederiksstad er stadig så ukendt, at byen er forskånet for de busfulde af turister, man ville forvente at finde i en så hyggelig og historisk by. Men lad det endelig forblive sådan. For det betyder, at der stadig hviler en vidunderlig ro over byen.

LÆS OGSÅ: Pristjek: Skiferien kan blive dyr med lavprisfly

LÆS OGSÅ: Prishop: Her bliver rejseforsikringen dyrere

LÆS OGSÅ: GUIDE: Bali har det hele og lidt til

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx