Af - 03/11-12 22:09; Opdateret: 04/09-13 11:40

På med brættet i LaplandPå med brættet i Lapland

I den svenske del af Lapland ligger Sveriges højeste bjerg, Kebnekaise, og det legendariske freeride-område Riksgränsen

storybild

Riksgränsen (Billede: Heikki Rauhala/CC)

Jeg har haft nogle af mine bedste offpiste-oplevelser i den norske del af Lapland. I vinter ville jeg indfri drømmen om at besøge den svenske del.

Vi fløj til Kiruna og kørte mod vest. Landskabet er øde. Lige på grænsen til Norge ligger et skiresort, som har taget navn efter lokaliteten, Riksgränsen. Det er et freerideområde.

LÆS OGSÅ: Tendenser på pisterne

Mellem de fint præparerede pister er der afspærrede områder, som alle har navne og sværhedsgrader. Der er åbninger og porte ind til områderne, og overalt indbyder terrænet til offpiste-kørsel.

Når man kommer op til toppen af liftsystemet, kan man traversere helt ind i Norge og få fede, men korte, offpiste-ture. Bag det punkt, hvor liftsystemet stopper, ligger der en 150 højdemeter højere top. Det er et cirka 20 minutters hike, og der var så mange, der var gået derop, at der var en trappe af fodspor helt til toppen.

Der er udfordringer for enhver i offpisten omkring Riksgränsen. Pisterne er også godt præparerede, men der mangler en snowboardpark. Det kompenserer landskabet til gengæld for: Du må bygge din egen kicker, og der er masser af gode spots. Og der er mulighed for at lave en vild wallride på den betonforhøjning, der holder skiområdet adskilt fra jernbanen.

Riksgränsen er et lille resort, og hvis man skulle tilbringe en uges skiferie i det svenske Lapland, skal man benytte sig af nogle af alle de andre muligheder, som findes her for at nyde naturen og komme ud i sneen.

Vi tog afsked med Riksgränsen og satte af sted mod Kebnekaise Fjällstation. Riksgränsen har forholdsvis små bjerge, men Kebnekaise er med sine 2.106 meter Sveriges højeste bjerg.

Fjeldstationen ligger i en smuk dal omgivet af flere toppe over 2.000 meter. Der er cirka 80 kilometer i fugleflugt mellem Kebnekaise og Riksgränsen, men det tager godt tre timer i bil. Man skal helt tilbage til Kiruna for så igen at køre mod vest ad en lille bitte landevej. Vejen går ikke helt ud til fjeldstationen, så de sidste 20 kilometer foregår på snescooter, turski eller snesko.

Fjeldstationen har plads til over 200 mand. Den huser en stor skiudlejning med både splitboards, tur- og langrendsski, snesko, klatreseler og lavinebippere.

Der er også en kiosk, hvor de sælger alt fra varme trøjer og tørkost til chokolade og souvenirs, en restaurant, som laver rigtigt god mad, og en stor og lækker pejsestue, hvor man kan hvile ømme muskler og dele røverhistorier med fjeldstationens andre beboere.

Vi havde meldt os på en splitboardcamp, som fjeldstationen havde arrangeret. Vi havde en uddannet bjergguide til at lede gruppen: Johan Johanson er UIAA-guide og chefguide for fjeldstationen. Han kørte på ski, så for at være sikker på at niveauet på splitboard var højt nok, havde fjeldstationen inviteret Björn Lindgren, der har været professionel snowboarder.

Det kan godt tage lidt tid at indstille et splitboard, og al den tid, du bruger på at gøre dig bekendt med det inde i varmen, er godt givet ud.

Da vi mødtes næste morgen, havde chefguiden arrangeret to scootere med slæder bagefter til os og vores gear.
Vores destination var Tarfala Fjällstuga. Endnu en stor bemandet hytte under det svenske turistforbund, SFT. Ved Tarfala ligger der en stor gletsjer på hver sin side af en høj ‘stødtand’.

Vi spændte klatreselerne på og klistrede fællerne fast på vores ‘ski’ og begyndte opstigningen.
Vi bevægede os op med udsigt til Kebnekaise i baggrunden. Når man kommer til toppen, er man helt høj af endorfiner og tanken om, hvor vild turen ned bliver. Vi holdt en lang pause, som vi brugte til at bygge snowboard ud af de ski, som havde transporteret os derop. Med splitboards bruger man ski til at gå opad oven på sneen. Og når man er kommet op, bliver det til et snowboard, som er det ultimative værktøj til at cruise oven på dyb sne.

Vi fik langtfra set alt det terræn, som er værd at køre i omkring fjeldstationen. Så det er helt sikkert et sted, jeg vil tilbage til.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Guldvinder hældte øl i hovedet på...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
Prins Felix går sin egen vej - gør...
bt.dk
Se billederne: FCM hyldet i stor stil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx