Af Line Fjord, Børn i byen - 07/12-12 21:50; Opdateret: 05/09-13 09:24

Giv ungerne en god skioplevelse første gangGiv ungerne en god skioplevelse første gang

For at sikre succesen er den første skiferie med ungerne et par overvejelser værd. Børn i byen kommer her med tip til den første tur på pisten

storybild

(Billede: Alastair Bird)

Når familien for første gang har lyst til at mærke farten ned ad pisterne, bør man lige tjekke egen erfaring, energi og overblik. For der er masser af opgaver: Ungerne skal hjælpes ned ad de første bakker, der skal laves madpakker og aftensmad, tørres tøj og bages vafler. Her kommer syv tip fra skistalden.

1: Rejs med andre
Det er klart en fordel at rejse på ski sammen med en eller flere andre familier. Gerne nogle, som er vant til at stå på ski, og som derfor kan overdrage noget erfaring, når man står i sne til knæene. Det er både hyggeligt og en kæmpe fordel at rejse sammen. Der er flere hænder om opgaverne. Når lille Marie står for enden af babybakken, og lille Anton pludselig skal tisse, er det rart at være en håndfuld voksne.

LÆS OGSÅ: Sverige er meget andet end Sälen

Det kan blive nødvendigt med en hjemmedag i løbet af ferien, og her kan de voksne så skiftes til at have tjansen som pandekagebager eller ludospiller. Små ski-ben kan blive trætte og få brug for en pause. Og når ungerne holder pause, er det en lejlighed for nogle af de voksne til lige at tage op på de stejlere pister.
Hvis man rejser sammen og deler hytte, kan man skiftes til at lave aftensmad.

2: Vælg området med omhu
Hvis I står med små børn, kan det anbefales at vælge Norge eller Sverige. Der er ikke så lang transporttid, og mange af bakkerne er børnevenlige. Der findes også babybakker i Alperne, men generelt er områderne sværere at overskue. Skal børnene på skiskole, er der en god chance for, at de forstår skilæreren.

3: Hvordan skal vi bo?
Ski in – ski out. Det betyder, at man kan køre ud og hjem på ski. Det er en fordel, hvis hele familien kan klikke skiene på uden for hytten eller hotellet om morgenen – og på samme måde suse lige hjem fra pisten, når trætheden melder sig.

4: Hvilken slags ski?
Når man skal vælge mellem langrend og slalom, så se først på, hvad familiens skientusiaster er optaget af. Er I selv mest til slalom, er det naturligvis det, I skal. Og omvendt. Måske rejser I sammen med bedsteforældre, som elsker langrend, mens I selv helst vil stå slalom. Så vælg Norge eller Sverige, som har masser af faciliteter til begge terræner.

5: Skiskole
Børn skal på skiskole. Og det skal voksne nybegyndere også. Men børn skal ikke lære at stå på ski af deres forældre. De har meget bedre af at få en lærer, som har styr på de pædagogiske sne-trick, når de små skal lære at bremse og svinge. Børn har en større tendens til at græde, når mor eller far er i nærheden, så for at give ungerne en succesoplevelse på skiskolen er det en god idé at gøre afleveringen kort og gå langt væk.

Alle skiområder tilbyder skiskole, oftest ned til fire år. Der har børn som regel så veludviklede motorik og muskler, at de kan styre skiene. Alternativt til skiskole kan man tage en privattime med skilærer. Det er meget udbytterigt, men mindre socialt.

Og ja, de falder. Man skal falde uendelig mange gange, mens man lærer at stå på ski.

6: Husk alle
Det er skønt at være på skiferie. Og også hårdt arbejde, især når børnene er små. Skab plads for alle, for det skal være sjovt. Ferien skal også give plads til fødderne oppe og varm kakao. Hvis der findes et luksushotel i nærheden, har de måske en spa. Send mødrene af sted en eftermiddag – de vil vende tilbage med fornyet energi.
Husk at lade far tage en tur på aftenski - eller hvad han nu har brug for.

Ungerne skal have en frieftermiddag med plads til vafler og snemandsbyggeri. Respekter de smås grænser. Og husk at have lidt chokolade i lommen i løbet af dagen. Det kan spare nogle tårer.

7: Udstyr
Ski og skistøvler skal I leje. Der er ingen grund til at købe. Hjelme får man som regel gratis med i skicenteret. De mindste kan bruge deres flyverdragter til skiløb og de lidt større skal bruge nogle overtræksbukser. Det er rigtig godt med nogle gode skistrømper. En tynd fleece-hue er også rigtig god under hjelmen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Brøndby-profil brød sammen på sit...
bt.dk
Kronprins Frederik fortæller om sin...
bt.dk
FCM er danske mestre - Brøndby...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx