Af Jesper Møller, Rejs Bedre - 05/12-13 18:52; Opdateret: 05/12-13 19:12

Her er det ideelle skisted for familienHer er det ideelle skisted for familien

Familiehyggen trives i bedste velgående på skisportsstederne i Sverige og Norge. Men de gode skiløbere kan savne udfordringer

storybild

På de fleste af de mange skisportssteder i Sverige og Norge er der specielle aktiviteter for børnene. (Billede: Jesper Møller)

Foretrækker du langrendsski frem for carvingski, eller drejer din skiferie sig om at tilbringe mest mulig kvalitetstid med familien, så drag til Sverige eller Norge.

Langrend udfordrer børns balance og tålmodighed
Langrend udfordrer børns balance og tålmodighed

Her sker der nemlig ikke alverden, når først lifterne er lukket. Det giver rig mulighed for at tilbringe sene eftermiddage og aftener i familiens skød.

Med mormor på styrtløb
Med mormor på styrtløb

Vores skandinaviske nabolande minder meget om hinanden rent skimæssigt. Sverige og Norge er perfekte, hvis I vil leje en hytte og bruge aftenerne på spil og snak, mens ilden knitrer i pejsen, og varm kakao damper i krusene.
Unge med fuld fart på partyskruen bør derimod holde sig væk. Dels er nattelivet begrænset, og dels er det herredyrt blot at få en beskeden brandert på.

Fuld fart frem over sneen  – på slæde, ski og scooter
Fuld fart frem over sneen – på slæde, ski og scooter

Pak bilen med mad
Netop leveomkostningerne er et af de store minusser i Sverige og Norge, eftersom det er temmelig dyrt at spise ude eller at proviantere i de lokale supermarkeder. Er man på kør selv-ferie, kan det derfor anbefales at medbringe så mange madvarer som muligt fra Danmark. Det kræver blot, at man selv gider at lave mad efter en lang skidag.

Her er Alpernes mest børnevenlige skiområder
Her er Alpernes mest børnevenlige skiområder

Og kør selv-konceptet er oplagt til Sverige og Norge, da transporttiden for langt de fleste danskere er væsentligt kortere end den tilsvarende tur til Alperne.

Lækker langrend
Skimæssigt er Sverige og Norge et paradis for langrendsløbere, der forkæles med et enormt udbud af løjper. Og foretrækker man stilheden i fjeldene frem for larmen i Alperne, bliver det ikke meget bedre.

Vi tester ski-området Orsa Grönklitt i Sverige
Vi tester ski-området Orsa Grönklitt i Sverige

Børn og begyndere
Alpint skiløb kan også praktiseres, men her er forholdene ikke nær så ideelle. Norge og Sverige er kendetegnet ved små alpine områder, som den rutinerede løber hurtigt vil finde for små, såfremt ferien varer mere end et par dage. Udfordringerne er også til at overse, da de fleste pister er relativt lette. Derimod er terrænet perfekt for børn og begyndere. Lifterne er heller ikke så moderne som i Alperne, og træklifterne dominerer mange steder.

Smukke fjelde
Hvad det visuelle angår, er forholdene også klart i langrendsløbernes favør. Hvor noget af det mest saliggørende ved en skiferie i Alperne er at nyde de stejle dramatiske bjerge fra en stolelift, er den tilsvarende oplevelse ikke nær så smuk i Skandinavien, der mere er præget af bløde, runde og ikke nær så høje fjelde. Til gengæld oplever man de smukkeste uberørte snelandskaber, hvis man drager ud i fjeldet på langrend.

Skub sæsonen
Norge og Sverige er absolut bedst at besøge sidst på vinteren, da december og januar kan være meget kolde, ligesom det bliver tidligt mørkt i disse måneder. Så jo senere man kommer hen på sæsonen, jo mere sol og jo længere skidage.

Overnatningsmæssigt er Sverige og Norge kendetegnet ved hytter med plads til hele familien. Men hoteller bliver stadig mere udbredt, ikke mindst på de lidt større destinationer.

Forståelig skiskole
Har man børn, der skal på skiskole, er Skandinavien klart at foretrække frem for Alperne. Hvis man beder skilæreren om at tale langsomt og tydeligt, vil ungerne som regel forstå en del og selv kunne gøre sig forståelige. Det er ikke tilfældet, når undervisningen sker på tysk, engelsk eller fransk. Derudover arbejder en del danske skiundervisere i vores nordiske nabolande, så ofte er der rene danskerhold på skiskolerne.

Samlet vurdering
Alt i alt er Sverige og Norge et oplagt sted for børnefamilier samt begyndere og letøvede. Gode skiløbere og festglade skiturister bør i stedet søge til Alperne.

Derimod er de fleste skandinaviske skisportssteder perfekte til grupper og familier, hvor nogle vil løbe langrend, andre alpint.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx