Af Mette Stepnicka, Børn i byen - 19/10-12 21:37; Opdateret: 04/09-13 11:08

På hundeslæde gennem den svenske snePå hundeslæde gennem den svenske sne

Sveriges vinterlandskab kan nydes gennem andet end skibriller. Sæt familien på en hundeslæde, og oplev naturen på en ny måde

storybild

(Billede: ann Johansson)

Det sner tæt, men gennem de hvide fnug kan vi skimte hundene. Og vi kan høre dem. De gør og hyler højt, utålmodige efter at komme ud på dagens første tur. Omtrent lige så utålmodige er familiens yngste medlemmer på fem og otte, som længe har glædet sig til en tur med hundeslæde. Endelig er dagen kommet. Ved Hovfjället i svenske Värmland.

Det er Erik fra Holland, som sammen med sin kone ejer hundene og firmaet Mooneye Sleddogs. Han kommer os i møde med fremstrakt hånd og pelshuen trukket godt ned om ørene. Smilende og vejrbidt. Det er tydeligt, at vintrene for hans vedkommende bliver tilbragt udendørs og ikke i stuen foran den varme pejs.

LÆS OGSÅ: Sverige er meget andet end Sälen

Det er dog ikke kun om vinteren, der er noget at lave, fortæller han. Hundene skal holdes i form hele året. Så når der ikke er sne, trækker de en vogn med hjul på. Erik opdrætter også selv hunde, og hvalpene bliver trænet, fra de er helt små, ved at løbe ved siden af cyklen.

Vinden bider i kinderne, og vi er godt tilfredse med at kunne tage plads mellem lammeskind og puder i slæden, mens Erik og hans hjælpere spænder hundene for. Det tager et stykke tid og er fascinerende at overvære. Alt er nøje tilrettelagt, og hundene har helt faste pladser i selerne. Og i hierarkiet. Selv om de yngre hanhunde forsøger at hævde sig, hver gang de får chancen.

Slæden sætter i gang med et ryk, og så går det gennem sneen med overraskende høj fart. Hundene er fulde af energi her først på dagen, og deres glammen blander sig med ord, kun de og føreren forstår. De lystrer prompte. Drejer til højre, til venstre. Trækker ekstra til, når det går op ad bakke. Træerne suser forbi, og sneen pisker i ansigtet. I mit stille sind ærgrer jeg mig over, at jeg lod skibrillerne ligge i bilen. Men jeg glæder mig over, at vi greb chancen for at få en så unik vinteroplevelse.

Børn i byen var inviteret til Sverige af VisitSweden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Hareide om smertehelvede: 'Når du...
bt.dk
BT afslører: Dansk fighter tilbudt...
bt.dk
Læserne om Støjbergs...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx