Af - 14/04-15 18:41; Opdateret: 14/04-15 18:55

Debat: Jeg var en joke, fordi jeg holdt fri et årDebat: Jeg var en joke, fordi jeg holdt fri et år

Sophie Winkel føler, at samfundet presser hende og andre unge til at styrte gennem uddannelsessystemet. Sabbatår bliver set ned på og kaldt for 'fjumreår', mener hun.

storybild

Sophie Winkel fra København synes sabbatår er nødvendige.

En pause fra studieræset betød, at 22-årige Sophie Winkel blev mødt af rynkede øjenbryn og kritik fra familie og venner.

Sophie har været under uddannelse i 13 år, og har været glad for det, indtil hun droppede ud af universitetet.

20-årige Mette fik job efter seks timer søgen: Mange burde lette røven
20-årige Mette fik job efter seks timer søgen: Mange burde lette røven

'Tragedien' startede, da hun valgte at tage et friår efter gymnasiet, og det medførte negative kommentarer fra folk, forklarer Sophie i en kronik i Information.

Jeg er skiftevis blevet opfattet som joke-materiale og efternøler af mine kammerater, skriver hun til metroxpress i en mail, hvor hun påpeger, at hun konstant måtte undskylde sin opførsel, endda over for hendes mor.

16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse
16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse

Den unge kvinde holdt fri i tre år sammenlagt, og presset steg i takt med, at 12-tals-blondinen forsøgte at 'løse identitetskrisen'.

Betegnelsen 'fjumreår' frustrerer Sophie, der vurderer, at samfundet skal droppe den negative retorik.

- Når du fjumrer med noget, er det fordi du er ved at tabe det, og det lyder ikke særlig positivt. Det skaber en stemning af rigtigt og forkert. [Forældre tror], at deres børn ikke bliver til noget, hvis de stadig er forvirrede som 20-årige, forklarer Sophie til metroxpress.

Forældre stormer skole for at hjælpe deres børn til eksamen
Forældre stormer skole for at hjælpe deres børn til eksamen

Ovenstående bemærkninger vidner ifølge hende om, at vi har købt præmissen om, at vi ikke må stoppe op og tænke over vores valg.

- Sabbatår er for de ubeslutsomme og forvirrede. Dem, der sakker bagud. Livet har ikke tid til pauser eller mangel på planer, skriver Sophie i kronikken.

Hun henviser til, at det ikke længere er muligt at tage orlov fra drømmestudiet, så man kan få erhvervserfaring. Sophie klarede omverdenens pres ved at 'undskylde' friårene med blandt andet rejseplaner og frivilligt arbejde.

Studerende: Flere er nervøse for plads på drømmestudiet
Studerende: Flere er nervøse for plads på drømmestudiet

- Det jeg savner er, at vi dyrker motivation frem for at 'presse', og at vi har respekt for, at folk bevæger sig i forskelligt tempo. Min mening med kronikken er bestemt ikke at blæse til kamp for obligatoriske sabbatår, forklarer Sophie, som synes folk der finder sit kald bare skal klø på.

Københavnere kan nu få gratis psykologrådgivning
Københavnere kan nu få gratis psykologrådgivning

Pres og forventninger kan dog få nye generationer til at bukke under, hvis ikke de unge får lov at tage velovervejede beslutninger.

- Men giver det ikke meget god mening, at det tager tid at blive voksen? At det er sundt at stå uden for systemet for en tid, hvor man skal stå helt på egne ben og tilrettelægge sin hverdag?

Sådan spørger Sophie, der i dag har fundet ro til at overveje fremtiden på Krogerup Højskole, hvor hun er startet 'fuldstændig forfra'.

LÆS OGSÅ: Debat: 'Pæne piger' kan godt give den fuld gas

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx