Af Sofie Rye - 14/01-15 09:29

KLUMME: Alt er tilgivetKLUMME: Alt er tilgivet

Står med forsiden af satiremagasinet Charlie Hebdo efter drabene i Frankrig, hvor en måske-Muhammed holder et skilt op med ordene ‘Jeg er Charlie Hebdo.’

storybild

Nogen vil se det som endnu en provokation. Andre som pressefriheden boret i sten – her som blæk på papir. Mange som begge dele.

Men jeg anerkender ikke denne ‘vi og dem’-retorik, som nogle politikere, religiøse og menigmænd bruger. Det er den retorik, man ser hos fanatiske islamister, der til forveksling ligner den retorik, Bush var bannerfører for efter 9/11. ‘Vi’ som Vesten eller ‘vi’ som muslimerne.

Problemet er bare, at dette ‘vi og dem’ ikke eksisterer andre steder end i brandtalerne mod fjenden. Det er en kamp om ideer – ikke befolkningsgrupper. Hvorfor ikke ‘vi’ som et ‘os’, der kæmper for åbenhed og retfærdighed i alle lande og for alle mennesker – og som forkaster undertrykkelse og vold og krig?

Jeg er født i Danmark, men det gør mig ikke til repræsentant for hele Vesten. ‘Vi’ hos mig er modstander af USA’s tortur og er medlem af Amnesty International af samme grund, har demonstreret mod krigen i Irak og stævnet Anders Fogh, kæmper for et frit Palæstina og et åbent internet ligesom millioner andre i Danmark, USA, Saudi-Arabien, Syrien, Kina osv.

‘Vi’ er ‘os’, der står sammen om grundlæggende frihedsrettigheder. Også retten til at kritisere ideologier med ord og tegninger – aldrig vold og våben.

LÆS OGSÅ: KLUMME: Kan jeg stole på dig?

LÆS OGSÅ: KLUMME: 1 -2 -3 VALGKAMP!

LÆS OGSÅ: KLUMME: Et bedre år 2015

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx