Af - 15/10-14 18:33; Opdateret: 31/10-14 10:00

KLUMME: Københavnerne har stjålet Jyllands største eksport-succesKLUMME: Københavnerne har stjålet Jyllands største eksport-succes

Samfundsdebattør Sofie Rye sender fire sproglige stikpiller til danskerne i sin klumme.

storybild

1. Det er aldrig trælst

Træls må være Jyllands største eksport-succes, når det kommer til ord. Men efter at københavnerne har fået fingrene i det, er noget gået galt. Pludselig hører man, at naboerne kan være trælse at høre på, og at gulvet kan være trælst at gå på. Selv ordbogen mener, at adjektivet kan bøjes. Det er kaw. Han er træls, det er træls, de er træls. Så’n er’d.

2. Handle ind og kommentere på

Far handler ind, journalisten vil så gerne kommentere på det, mens politikerne taler en masse omkring den nye skolereform. Engelsk sniger sig ind over alt. Er det for lidt at handle uden ind, kommentere uden på og tale om uden kring?

3. Jensens uden ‘

Det er ikke kun bøfferne, man kvæles i på Jensen’s Bøfhus. Og på trods af at stave så udueligt, må andre ikke nuppe navnet. Jensen’s Bøfhus er således en mangeårig skændsel for dansk retskrivning. Den herrens apostrof er til Anderser og Madser og Nielser. Dem, der slutter på S. Jens’ bøfhus. Det kunne de hedde. Men bøfferne ville nok ikke blive bedre af den grund.

4. Beklageligt

Det lyder måske ikke af meget, når politikere og andet godtfolk ‘beklager’ noget, hvor de burde undskylde. Men det er en del af taktikken. Lars Løkke beklagede de spenderede klima-penge. Hele 45 gange endda. Men det er kun ved en undskyldning, at ansvaret følger med.

Sofie Rye på Facebook.

LÆS OGSÅ: KLUMME: Jeg elsker følsomme mænd

LÆS OGSÅ: KLUMME: Der er noget pivfrækt over dobbeltdynen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx