Af Sofie Rye - 28/10-14 08:57; Opdateret: 31/10-14 09:49

KLUMME: Ikke alt er lige meget værdKLUMME: Ikke alt er lige meget værd

Sofie Rye stiller spørgsmålet: er alle holdninger lige gode?

storybild

Fra tid til anden støder jeg på folk, der mener, at alle holdninger er lige gode; en værdirelativisme, hvor sandhed er en subjektiv størrelse. Hvor fx religion og tradition blot er et ‘værdisystem’ på lige fod med videnskaben og fornuften.

KLUMME: Dildoen er ikke længere forbudt i soveværelset
KLUMME: Dildoen er ikke længere forbudt i soveværelset

Så når en kinesisk plejemor tæver et lille barn med en pind, så er det bare hendes værdier. Det skal vi ikke blande os i. Når en 10-årig pige bliver voldtaget i Afghanistan af den lokale mullah (religiøse leder) og derefter truet på livet, fordi hun har krænket familiens ære, så er det bare deres værdier. Når Rusland forbyder folk at ‘skilte’ med deres homoseksualitet, er det deres værdier. Når Paven tilbage i 1968 taler dunder mod prævention, fordi det vil svække folks moral, så er det den katolske kirkes værdier. Det skal vi ikke blande os i.

KLUMME: Du lyder lidt skinger, Inger.
KLUMME: Du lyder lidt skinger, Inger.

For tre år siden stod jeg i den tynde luft i Himalaya og lærte nepalesiske børn om basal hygiejne. Vi vaskede hænder. En lille dreng kom op. Mange af børnene havde sår på kroppen, og drengen her var ingen undtagelse. Efter endt rengøring samlede han en beskidt sten op fra jorden og gned den i det store sår, han havde på armen. “No no no”, sagde jeg og rystede på hovedet, men sådan gjorde man åbenbart her. Og hvordan skulle han også vide bedre?

KLUMME: Alt er for dårligt, og alle er nogle idioter
KLUMME: Alt er for dårligt, og alle er nogle idioter

Religion og videnskab kan ikke sammenlignes. Forskellen på tro og videnskab er, at sidstnævnte bygger på observationer og fornuft. Videnskaben forsøger at tilnærme sig en sandhed, som pr. definition konstant er åben for justeringer, i takt med at vores forståelse af verden forbedres. Religion påstår, uden beviser og med afsæt i gamle bøger, at den allerede har regnet det hele ud.

KLUMME: Kritiser nu bare den ekstreme religion
KLUMME: Kritiser nu bare den ekstreme religion

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Irriteret Magnussen havde ingen ord:...
bt.dk
Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Dømt igen: Her er sandheden om Heidis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx