Af - 19/10-16 11:46

Døve rystede over 'døvstumme' svindlere: Vi går ikke og tigger om pengeDøve rystede over 'døvstumme' svindlere: Vi går ikke og tigger om penge

Hos Danske Døves Landsforbund finder man det stærkt kritisabelt, at svindlere udgiver sig for at være 'døvstumme' for at franarre folk penge.

storybild

Cathrine Mejdal fra Danske Døves Landsforbund.

Som metroxpress tirsdag kunne fortælle, er flere aarhusianere de seneste dage stødt på fupindsamlere, som udgiver sig for at være både døve og stumme.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Det vækker harme hos Danske Døves Landsforbund.

Bizart fupnummer er tilbage: Sådan har falske 'døvstumme' hærget rundt om i landet
Bizart fupnummer er tilbage: Sådan har falske 'døvstumme' hærget rundt om i landet


- Vi mener den type indsamlere giver et fordrejet billede af døve og at vi skulle have et behov for at gå rundt og tigge om penge, siger Cathrine Mejdal der er kommunikationskonsulent i foreningen.

Foreningen oplyser, at de jævnligt støder på problemet, og man genkender derfor aarhusianernes forklaringer om, at man skal udfylde et skema med navn og postnummer, hvorefter man skal donere penge på stedet.

- Det er præcis det, vi oplever, og man skal selvfølgelig ikke udfylde det. Vi får i det hele taget løbende henvendelser fra vores medlemmer, når de ser de her folk både i Jylland og i Københavnsområdet. Den seneste fik vi i juli.

Falske ‘døvstumme’ hærger i Aarhus
Falske ‘døvstumme’ hærger i Aarhus

Også i februar var foreningen ude at advare mod fænomenet, da man fik fem henvendelser på få dage. Tidligere har det vist sig at østeuropæere stod bag fidusen i blandt andet Nordsjælland.

- Det, at østeuropæiske indsamlere udnytter folks medfølelse og manglende viden om døve og samfundsforholdene for døve i Danmark til at skabe en fortælling om døve som hjælpeløse individer uden et sprog er er moralsk forkert og faktisk ret voldsomt.

Folk flækker af grin over politiets 'mirakel'-historie
Folk flækker af grin over politiets 'mirakel'-historie

Og fupmagerne - som hverken er stumme eller døve - er ganske kreative, forklarer hun.

- Vi oplever, at de bruger mange forskellige metoder og det virker organiseret. Nogle har printet en kopi af håndalfabetet og indsamler derefter ulovligt ind. Vores medlemmer har prøvet at kommunikere på tegnsprog, men da der slet ingen reaktion var fra dem, stod det klart, at de var slet ikke rigtigt døve.

Foreningens råd er derfor at man straks kontakter politiet, hvis man støder på en mistænkelig og angivelig døv indsamler.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx