Af - 05/11-15 12:59

Aarhusiansk bowlingrobot kvalificerer sig til OL: Så vild er denAarhusiansk bowlingrobot kvalificerer sig til OL: Så vild er den

To ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har som det eneste danske hold kvalificeret sig til World Robot Olympiad med et lille bowlende væsen.

storybild

Robotten har et avanceret skydesystem, som gør den i stand til at accelerere boldens fart med meget stor præcision og kaste den i en bestemt retning. (Billede: Lars Kruse)

Den kan samle en kugle op, stille sig i en fuldstændig nøjagtig position, affyre skud med en nøje beregnet kraft og vælte samtlige kegler. Forhåbentligt.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Der er tale om en fuldautomatisk robot, der kan bowle. Den er kommet til verden på få måneder i laboratorierne på Aarhus Universitet og har altså nu - som den eneste dansker - kvalificeret sig til de internationale olympiske lege i robotdesign.

I alt deltager 32 lande, som hver må sende et enkelt team.

Snart på dit fortov: Dansk Skype-milliardær satser på robotter som buddrenge
Snart på dit fortov: Dansk Skype-milliardær satser på robotter som buddrenge

Det er de to elektronikingeniørstuderende, Andreas Toft og Martin Ravnkilde, der står bag designet af den danske bowlerobot.

Og selvom opgaven måske kan synes simpel, så ligger der flere hundrede timers ingeniørarbejde bag, siger Andreas Toft.

- Bowlingopgaven er stillet i olympiadens universitetskonkurrence, fordi den er enormt kompleks at løse. Det kræver en virkelig detaljeret teknisk indsigt i både programmering og mekanik at få en robot til at hente en bold på det rigtige tidspunkt, stille sig i position uden at tabe bolden og affyre sit skud med så høj grad af præcision, at den også kan vælte kegler, siger Andreas Toft.

Han tilføjer, at hvis man kan lave en bowlende robot, så kan man helt sikkert lave avancerede robotter til mange andre formål.

Uhyggeligt: Denne robot er skabt til at jage, og du kan ikke flygte fra den
Uhyggeligt: Denne robot er skabt til at jage, og du kan ikke flygte fra den

To skud til alle kegler
Til konkurrencen har robotten to skud til at vælte samtlige kegler. De to studerende har bygget robotten af metal og udstyret den med laserøjne, der kan måle afstand og tælle kegler.

Den har også et avanceret skydesystem, som gør den i stand til at accelerere boldens fart med meget stor præcision og kaste den i en bestemt retning.

TV: Sej menneskelignende robot rykker ind på dansk skole
TV: Sej menneskelignende robot rykker ind på dansk skole

- Det klart mest udfordrende har været at få robotten til at samle bolden op uden at tabe den og dernæst at få den til at kaste bolden, så den triller lige, siger Martin Ravnkilde.

Robotolympiaden afvikles i Qatar fra d. 6. til d. 8. november, og selvom de to studerende er udvalgt til at repræsentere Danmark, så forventer de at få kamp til stregen især fra de asiatiske hold.


LÆS OGSÅ: Mini-robot skal erstatte din smartphone

LÆS OGSÅ: Nu kan robotter reagere som et såret dyr

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Træn med Tanja: Spis dig i bedre form
bt.dk
FCK-manager jubler: Nu får han...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx