Af - 01/07-15 14:03

Sådan bliver din alderdom: Robotter indtager plejehjemmetSådan bliver din alderdom: Robotter indtager plejehjemmet

Grethe Laursen bor på plejehjem i Viby, men klarer stort set sig selv. Hendes lejlighed er udstyret med noget af det mest moderne velfærdsteknologi - og når du bliver gammel, bliver der kun mere af den slags.

storybild

92 og med på moden: Grethes hjem er højteknologisk.

Når du bliver gammel og kommer på plejehjem, vil du sidde i din fuldautomatiske kørestol og kæle med din robotsæl, blive badet i et fuldautomatisk bad, mens robotstøvsugerne suser omkring dig. Sådan er det allerede hos 92-årige Grethe Laursen. Hendes robotstøvsuger suser rundt på gulvet. Den har fulgt hende, siden hun flyttede ind i lejligheden for tre år siden.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

- Vi kalder den Robert. Jeg er så glad ved den, siger hun på aarhusiansk. Hun mener ikke unge, skal frygte den dag, de skal på plejehjem.

Lyst til at speed-date en 90-årig? Kræsne ældres fravalg af Anna får nu konsekvenser
Lyst til at speed-date en 90-årig? Kræsne ældres fravalg af Anna får nu konsekvenser

- Nej. Man skal slet ikke frygte at blive gammel. Jeg føler mig hjemme, ikke mindst fordi jeg kan klare mig selv, selvom jeg godt nok har slidgigt i fingrene, fortæller hun og peger på tre fingre.

En morgen for nogle år tilbage vågnede med tre sammengroede fingre, men det skulle ikke slå hende ud. I lejligheden har hun teknologi, der hjælper hende. Skal gardinerne fra eller vinduer eller døre op, kan hun klare det ved et simpelt tryk på en knap.

Med et tryk på en knap kan Grethe åbne vinduer, døre og skyde gardinerne for. Hun har også en robotstøvsuger, hun kalder robot, et fuldautomatisk toilet og en fjernstyret hoveddør.

Sele koster liv på plejehjem
Sele koster liv på plejehjem

- Når jeg skal på toilettet, har jeg et smart wc, der både tørrer og skyller, det er nok det, jeg er mest glad for, siger hun. - Jeg var ude og se en robot, der kunne tage tøjet ned fra bøjlerne, den ville være smart at have, siger Grethe, da vi spørger, hvad det næste kunne blive.

Britt Madsen er velfærdsteknologisk vejleder på Rosenvang. Hun tror, vi kommer til at se meget mere til robotter og teknologi i hjemmeplejen de næste årtier.

- For tre år siden implementerede vi de første teknologier i vores lejligheder, siger hun. I starten var den en smule berøringsangst om man kunne få en ældre op på et toilet, der selv skyller og tørrer, men den er væk nu.

Ældre udsætter andre ældre for aldersdiskrimination
Ældre udsætter andre ældre for aldersdiskrimination

På Rosenvang er de klar til mere teknologi:

- Der er mere på vej. I øjeblikket afprøver vi nogle massagestole til demente, som har virket enormt godt. De går i langt mindre grad væk, fordi de tror, de skal noget, siger hun.

​​​


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx