Af - 12/11-15 09:24

Øvelsen time for time: Sådan ramte den planlagte atomkatastrofe DanmarkØvelsen time for time: Sådan ramte den planlagte atomkatastrofe Danmark

En fiktiv skibsulykke i Kattegat satte onsdag en enorm kriseøvelse i gang. Sådan her vil den have forløbet, hvis det havde været virkeligt.

storybild

Det var kun en skrivebordsøvelse, og derfor var der ikke nogen ude i virkeligheden, der gik rundt i dragter og flyttede atomaffald. Og øvelsen blev såmænd også aflyst, inden der rent faktisk skete et fiktivt radioaktivt udslip. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Klokken 6.00 ondsag morgen stødte et atomdrevet russisk skib sammen med et fragtskib i Kattegat, og med det startede krisestyringsøvelsen Krisøv 2015.

Øvelsen foregår kun på papir og slet ikke ude i virkeligheden, men havde den gjort det, ville onsdagen have været noget kaotisk for danskerne - og især østjyderne, der var tættest på den fiktive katastrofe.

Er du interesseret i nyheder fra Østjylland, så like MX AARHUS her.

Klokken 7.55 går det fiktive russiske skib på grund ved Hjelm Banke, 10 kilometer sydøst for Ebeltoft. Der er endnu ikke et radioaktivt udslip, men panikken spreder sig.

Klokken 12.57 skriver DR, at TDC's mobilnet er under kraftigt pres, og samtidig har Østjyllands Politi travlt med det trafikkaos, som flygtende borgerne har skabt. De har desuden også en voldtægt i Ebeltoft at tage sig af. De mange sidehistorier er helt bevidste.

- Der sker jo en masse ting i kølvandet på sådan en begivenhed. Samtidig er det også med til at presse politiet i Østjylland, siger øvelseschef i Beredskabsstyrelsen, Mads Ecklon.

Dansk atomulykke: En alvorlig leg om liv og død
Dansk atomulykke: En alvorlig leg om liv og død

Politiet har travlt, men der er stadig intet radioaktivt udslip. Det har sektionschef i Beredskabsstyrelsen Per Grim styr på, for han har sendt hele sit fiktive mandskab ud for at måle stråling i Østjylland og på Fyn.

- Nu er det jo en øvelse, så vi forventer da, at der sker et udslip på et eller andet tidspunkt, siger han.

Klokken 16.30 kommer der da også en melding, der tyder på, at han måske får ret.

- Der løber en melding ind om, at russerne vil forsøge at starte reaktoren på skibet i løbet af natten, forklarer Mads Ecklon.

Så mange regions-bosser tjener mere end statsministeren
Så mange regions-bosser tjener mere end statsministeren

Det skulle så have været den første ting at tage fat på, når øvelsen startede torsdag morgen, men man har fra Beredskabsstyrelsens side valgt at aflyse resten af øvelsen.

Årsagen er, at Sverige onsdag aften meddelte, at de vil lave midlertidig grænsekontrol, og det har dermed ændret flygtningesituationen i sådan en grad, at man har stoppet øvelsen.

Kriseøvelse aflyst af flygtningesituationen
Kriseøvelse aflyst af flygtningesituationen

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx