Af Julie Bülow - 22/02-16 08:18

Sundhedskonsulent: Mange indvandrerbørn er for tykkeSundhedskonsulent: Mange indvandrerbørn er for tykke

Forskning viser at har man en mexicansk eller arabisk mor, har man større risiko for overvægt, og netop børn af indvandrerfamilier kæmper især med overvægt i Aarhus Kommune.

Bildstrecke im Grossformat »
- I Roskilde. Køge, Slagelse, Næstved og Vordingborg er folk ikke så overvægtige, som hvis du kigger på de byer, der ligger i Nordvestsjælland og syd fra storstrømmen, siger Kirsten Devantier, der er formand for Udvalget for psykiatri og tværsektorielt sundhedssamarbejde i Region Sjælland. Ifølge Kirsten Devantier vil prjektet 'Broen til bedre sundhed' betyde, at der kan komme flere idrætstimer på skoleskemaet, og at skolebørnene får en sundere madpakke. - Man behøver ikke være usund, bare fordi, man har et BMI over 30. Det kan være, du er født kraftigt bygget og har en stærk muskelmasse. Du kan også have taget på i dine unge år, og siden bare holdt vægten stabil. Det vigtige er, at din vægt ikke forøges, siger Bente Klarlund Pedersen. Hun påpeger, at man kan være sund i alle størrelser. Bente Klarlund Pedersen forklarer, at svært overvægtige generelt set vil opleve forpustelse, energiløshed, træthed og seksuelle problemer, såsom impotens. Personen på billedet har intet med historien at gøre. Når man er svært overvægtig øges risikoen for, at man ikke orker at bevæge sig, hvilket giver en øget risiko for diabetes, hjertesygdom og for visse kræftformer. Kilde: Bente Klarlund Pedersen, der er klinisk professor og overlæge på Rigshospitalet Personen på billedet har intet med historien at gøre. - Det er tæt på at være en konstant stigning gennem mere end 25 år i andelen af overvægtige i Danmark. Der er måske en tendens til, at tallet ikke er steget så meget de sidste tre år, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel. - Vi har set en stigningen i stort set alle vestlige lande og en ekstraordinær stor stigning i USA, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel, der blandt andet står bag undersøgelsen. - Andelen af svært overvægtige i Danmark minder om den andel, som eksisterer i de nordiske nabolande, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel.

I Aarhus kommune oplever man at 60% af de overvægtige børn er børn af indvandrerfamilier. I galleriet her kan du blive klogere på overvægt generelt i Danmark.

Mange børn er for tykke, og det gælder især mange børn fra indvandrerfamilier.
Sådan lyder erkendelsen i Aarhus Kommune, hvor 60 procent af de børn, kommunen hjælper i kampen mod overvægt, er fra indvandrerfamilier.

Ny forskning: Alkohol får dig til at æde løs
Ny forskning: Alkohol får dig til at æde løs

Det til trods for, at indvandrere og deres efterkommere kun udgør godt 15 procent af kommunens borgere.

Ifølge sundhedskonsulent Susanne Hede fra kommunens børn- og ungeafdeling er der en genetisk grund til problemet.

- Der er lavet forskning, der viser, at har man en mexicansk eller arabisk mor, har man større risiko for at blive overvægtig. Det ligger simpelthen i generne, siger hun til DR Østjylland.

'Verdens fedeste mand' er død
'Verdens fedeste mand' er død

Derudover spiser børn af indvandrerfamilier ofte mad, der er mere sød og fed, og så er der en væsentlig forskel i børneopdragelsen, som er modsat den traditionelle danske, hvor børnene ad åre får friere rammer.

- I for eksempel arabiske familier har børnene meget frie tøjler, mens de er små, og så begynder man at stramme til og lave flere regler, når de bliver seks-otte år, fortæller Susanne Hede.

Forsøg: B3-vitamin kan måske forhindre overvægt
Forsøg: B3-vitamin kan måske forhindre overvægt

Det er et problem, mener sundhedskonsulenten, for det er nemlig vigtigt at sætte ind mod overvægt på et tidligt tidspunkt for at undgå, at børnene senere får følgesygdomme som sukkersyge, forhøjet blodtryk eller fedtlever.

- Vi lærer dem for eksempel, hvordan de skal tackle, hvis barnet bliver hysterisk, hvis det får et nej, siger Susanne Hede til DR Østjylland.

Ny forskning: Sæd sladrer om mandens vægt
Ny forskning: Sæd sladrer om mandens vægt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx